BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

FOTO/ U Hercegovini osvanuli plakati: Sretan ti rođendan ‘Hrvatska Republiko Herceg-Bosno’

Na ulazima u neke gradove sa većinskim hrvatskim stanovništvom osvanuli su plakati na kojima piše “Sretan ti rođendan, Hrvatska Republiko Herceg-Bosno”, javio je dopisnik Srne iz Mostara.

Iza akcije stoji grupa građana koja se predstavlja kao Hercegovačka alternativa /HERA/ koja je u saopštenju navela da su plakati polijepljeni širom nekadašnej Herceg – Bosne, od Neuma do Orašja.

”Postavljanjem ovih plakata želimo poslati poruku hrvatskome narodu u BiH da nije ostavljen na milost i nemilost licemjernosti političkih stranaka, kako bošnjačkih i srpskih, tako i onih hrvatskih, te da postoji snaga Hrvata koji nikada lični i stranački interes neće staviti ispred interesa svoga naroda’‘, navodi se u saopštenju.

Hercegovačka alternativa navodi da su spremni na borbu za prava Hrvata, pa i ponovno pravno oživljavanje Herceg – Bosne kao hrvatske federalne jedinice sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

”Rođendan Herceg – Bosne prilika je da pokažemo i dokažemo Bošnjacima i Srbima da Hrvati imaju viziju BiH, svoje domovine. Poruku šaljemo onima koji se danas okupljaju u Grudama, istim onim koji su i doveli do toga da je danas Herceg – Bosna postala samo simbol, a ne realnost, da nauče iz grešaka iz prošlosti i da Herceg – Bosnu imaju uvijek na umu, a ne da je se sjete samo kad su godišnjice”, navodi se u saopštenju.

Ova grupa građana ističe da pravo hrvatskog naroda na ravnopravan život u BiH mora biti krajnji i neoborivi cilj kojim se više ne smije trgovati.

Hrvatska zajednica Herceg – Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u BiH osnovana je 18. novembra 1991. godine, a 28. avgusta 1993. godine prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, 18. marta 1994. godine.

Hrvatski predstavnici u BiH su nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH 3. marta 2001. godine proglasili Hrvatsku samoupravu, ali je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine

 

Foto: Poskok.Info

Srna/Informer.ba