Svijet Udarno Vijesti

FOTO: Holding porodice Bin Laden gradi najvišu zgradu na svijetu: Novi “gorostas” bit će veći od 1000 metara

Saudijski milijarder, princ Al-Valid bin Talal, postigao je sporazum sa džinovskim građevinskim holdingom porodice Bin Laden o izgradnji najviše zgrade na svijetu, prenijeli su danas lokalni mediji u Rijadu.

Visina novog nebodera će premašiti jedan kilometar, a hotel, elitni apartmani i poslovne prostorije koje će sadržati prostiraće se na ukupnoj površini od 500.000 kvadratnih metara.

Približna vrijednost projekta se procjenjuje na više od 1,2 milijarde dolara, a njegova izgradnja će trajati 36 mjeseci, rekao je Bin Talal koji je nećak saudijskog kralja Abdulaha i jedan od najbogatijih ljudi u tom kraljevstvu, ali nije precizirao kada će izgradnja početi.

Taj saudijski tajkun je najavio toranj još 2008, ali je do sada promijenio već nekoliko partnera koji je trebalo da učestvuju u njegovoj izgradnji.

Podizanje “Kraljevskog tornja” treba da bude prva faza ogromnog projekta “Kraljevski grad”, površine 5,3 miliona kvadratnih metara, koji će biti izgrađen u gradu Džeda na obali Crvenog mora.

Vrijednost celog projekta, uključujući infrastrukturu, procjenjuje se na 26,7 milijardi dolara, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Poruka je politička”, rekao je Bin Talal, navodeći da je cilj izgradnje najviše kule na svijetu da se “pošalje  poruka o snazi” te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Nova kula će visinom nadmašiti sada najvišu zgradu na svetu “Burdž Kalifa” u Dubaiju, visoku 828 metara, koja je otvorena prošle godine.

 

Srna/Informer.ba