Svijet Udarno Vijesti

FOTO/ Homofobični Richard Nixon imao ljubavnu aferu sa mafijašem?

Bacao je tepih-bombe na Kambodžu, bljuvao antisemitizam i pričao sirove viceve na račun ženskog roda. Lagao je naciju o svojoj umiješanosti u aferi Votergejt i otišao u istoriju kao najprevrtljiviji i najmračniji američki predsjednik. Čovjek bi pomislio da teško da postoji još neki prljavi veš koji bi se mogao iznijeti protiv Richarda Nixona . Međutim, postoji.

Nova knjiga Dona Fulsoma, novinara iz Vašingtona koji je izvještavao u vrijeme Nixonove vladavine, govori o tome kako je 37. predsjednik SAD imao ozbiljne probleme sa pićem, da je tukao svoju ženu i da je – dok nije bio izabran na mjesto predsjednika 1969. godine – imao veze sa mafijom dvije decenije ranije, uključujući kuma iz New Orleansa, Carlos Marcelo , tadašnjeg najmoćnijeg mafijaša u Americi.

Ali, ni to nije sve.

Najsmjelija optužba glasi da je homofobični Nixon možda i sam bio homoseksualac. Ukoliko je to istina, bilo bi to fantastično otkriće koje bi omogućilo bolje razumijevanje motiva i ponašanja ovog tajanstvenog političara.

Fulsom u svojoj knjizi tvrdi da je Nixon vjerovatno imao aferu sa svojim najboljim prijateljem i čovjekom od povjerenja,Charlesom “Bebe” Rebozom , špekulantom sa Floride koji je imao veze sa mafijom i bio još prevejaniji od Nixona.

Knjiga “Nixonove najmračnije tajne” pojaviće se idućeg mjeseca, što se, igrom slučaja, poklapa sa izlaskom novog filma u režiji Klinta Istvuda o još jednom neotkrivenom geju među moćnicima 20. vijeka iz Vašingtona.

Ali, dok je šef FBI-ja, Džej Edgar Hoover, koga u Istvudovom filmu igra Leonardo di Caprio, imao vezu sa svojim besprijekornim zamjenikom, Clyde Tolsonom, Nixonov tajanstveni partner bio je drugačijeg kova.

Bebe Reboco bio je oniži, crnomanjasti, zgodnjikavi biznismen kubansko-američkog porijekla, čija je prošlost bila obilježena brojnim neuspješnim vezama sa ženama i bliskim vezama sa mafijaškim bosovima iz Miamija.

Za svoju knjigu Fulsom je koristio nedavno otkrivena dokumenta i izjave svjedoka – uključujući agente FBI-ja – koji su bacili novo svjetlo na sumnje koje su već postojale među osobljem Bijele kuće da je Nikson bio možda nešto više nego samo dobar ortak sa Rebocom.

Fulson tvrdi da je Nixonova veza sa suprugom Pet, sa kojom je bio u braku 53 godine, bila samo paravan.

Ljubitelj čašice, koga su zaposleni u Bijeloj kući zvali “naša pijanica”, Nixon je imao običaj da Prvu damu naziva “j…. kučkom”, koju je tukao prije, za vrijeme i poslije mandata, kaže Fulson.

Blic/Informer.ba