Region Udarno Vijesti

FOTO: Hrvatska na udaru vodenog vala: Protok vode 3.300 kubnih metara u sekundi, ovakvu razinu Drava doseže jednom u sto godina

Hrvatska je na udaru vodenog vala. Na varaždinskom području vrijede vanredne mjere odbrane od poplave, u Gorici pripremili zečje nasipe. U mjestu Otok Virje tijekom noći se odvijala prava drama. Oko 4 sata ujutro oglašena je uzbuna jer se Drava prelila preko zaštitnog kanala i počela nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća koliko ih se nalazi na tom području. Dežurni vatrogasci u pomoć su pozvali sve raspoložive snage, a na teren je izašlo više od 70 spasitelja, javlja evaraždin. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

10:10 Tokom noći se Drava prvo izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok, a zatim je oko četiri sata ujutro poplavila i Virje Otok. Iz Lovrečan Otoka evakuirano je šest osoba, a sedamnaest je odbilo evakuaciju. U evakuaciji su sudjelovali pripadnici interventne policije, policijske uprave Varaždinske s jednim čamcem i državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi DUZS sa četiri pripadnika i jednim čamcem, a evakuirani su smješteni kod svojih obitelji.

U Lovrečan Otoku 16 osoba odsiječeno je od ostatka naselja. Starica Marija Lazar iz Lovrečan Otoka, koja odbijala evakuaciju, uz pomoć interventne policije evakuirana je oko dva sata ujutro.

Trenutno je proglašenavanredna odbrana od poplava za područje općine Cestica, Petrijanca, Sračinca i Grada Varaždina. Vodni val sada putuje prema drugom kraju županije, odnosno općinama Šemovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

9:55 Prema najnovijim podacima, protok vode na Dravi iznosi čak 3.300 kubnih metara u sekundi! Ovakvu razinu rijeka Drava dostiže jednom u sto godina. U staro se korito prelijeva 2.800 kubika. Uzvodno od Hidroelektrane Varaždin preplavljen je nasip Virje Otok – Brezje zbog čega je u dijelovima tih naselja evakuirano stanovništvo.

Očekuje se daljnje pogoršanje koje će trajati dva do tri sata“, kaže direktor Vodno-gospodarskog odsjeka za Muru i Dravu u Hrvatskim vodama Leondard Sekovanić.

“Nakon toga vodni val će jenjavati, vodostaj će padati, ali će ovaj dio i dalje biti ugrožen pošto se nasip prelijeva na velikoj dužini pa je ne mogu izvršiti intervenciju nadvršenja”, rekao je Sekovanić. Vodni val putuje nizvodno.

To će uzrokovati daljnje opasnosti na području Puščina i Nedelišća. Tu ne predviđamo evakuacije jer će ekipe izaći na teren i vjerojatno se neće ponoviti ova situacija“, kaže Sekovanić. Granični prijelaz Virje otok-Ormož zatvoren je za sav promet koji se preusmjerava na granični prijelaz Trnovec u Međimurskoj županiji.

U Virje Otoku svih 60 kuća je zahvaćeno vodom. Negdje su poplavljena dvorišta i podrumi, a ima i potpuno poplavljenih kuća.

9:35 Zbog povišenog vodostaja rijeke Mure od 6. novembra od 5.45 sati, zatvoren je Granični prijelaz Sveti Martin na Muri (pogranični promet). Granični prijelaz zatvoren je do daljnjeg, te se građani upućuju da koriste obližnje granične prijelaze.

9:25 Državna uprava za zaštitu i spašavanje izdala je naputak stanovništvu koje je ugroženo poplavama. Savjeti Državne uprave za zaštitu i spašavanje poplavom ugroženim stanovnicima odnose se na razdoblje prije, tijekom i poslije poplave, a što vam je činiti u slučaju poplave doznajte ovdje!

9:10 Vodeni val nastavlja svojim putem niz Dravu i do Varaždina bi trebao stići nakon 10 sati, a iz Centra za obranu od poplava upozoravaju da postoji opasnost od izljeva Drave iz korita na području Puščine u Međimurju.

Vodeni val u ovom trenutku ima protok vode od čak 3.140 kubnih metara po sekundi što predstavlja apsolutni rekord u hrvatskoj povijesti. Naime, taj protok vode premašio je čak i onaj iz doba velikih poplava sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća kada je protok vode bio 2.600 kubnih metara po sekundi.

8:45 Visok vodostaj Save te očekivano otvaranje odteretnog kanala Sava – Odra i dalje uzrokuju poteškoće u autobusnom prometu. Naime, zatvoreni su prolazi u zonama odteretnog kanala, kao i podvožnjaka ispod Jadranskog mosta pa autobusne linije koje pripadaju terminalu Savski most prometuju preusmjereno. Poteškoća ima i na području Velike Gorice, a normalizacija prometa očekuje se nakon prolaska vodnog vala.

8:30 Čak 30-tak kuća u Virje Otoku je pod vodom. U pojedinim kućama je do metar vode, a u nekima 30-tek centimetara. Do izlijevanja je došlo u dužini jednog kilometra nasipa i nezaustavljivo se nastavlja širiti prema kućama. Više od 70 spasitelja u ovim trenucima pokušava obuzdati nadiranje vode prema preostalih 30-tak kuća u naselju. Grade se zečji nasipi, a vatrogasci pokušavaju obraniti trafostanicu u selu. Iz Centra za obranu od poplava kažu da će vodeni val do Varaždina stići poslije 10 sati i postoji opasnost od prelijevanja rijeke kod mjesta Pušćine. Također, postoji bojazan da se Drava izlije i kod naselja Šemovec.

08:20 Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice dežuran je tijekom cijele noći s 5. na 6. studenoga 2012. u Strmcu Bukevskom. Aktivirane vatrogasne snage gradile su zečji nasip dužinom od Zablatja do Bukevja. Napunjeno je 15 tisuća vreća s pijeskom i raspoređeno duž nasipa. Aktivnost je završena u 03:50, a u njoj je sudjelovalo 220 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Velike Gorice.

Zatvoreni su prijelazi preko oteretnog kanala Sava – Odra, u mjestu Kuče zemljanim nasipom, a na ostalim prijelazima vrećama s pijeskom. Tijekom noći na svim prijelazima preko oteretnog kanala dežurale su ekipe velikogoričke policijske postaje i velikogoričkih vatrogasaca. Tijekom današnjeg dana očekuje se i preljev vode u oteretni kanal, a vrhunac vala bi trebao na naše područje doći između 16 i 17 sati.

Stanje je redovnih mjera obrane od poplave, a sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ u stanju su pripravnosti. Tijekom jutarnjih sati djelatnici Hrvatskih voda obilaze nasip s predstavnicima tvrtke Lapor (pravna osoba ovlaštene od Hrvatskih voda za zaštitu i spašavanje) i članovima Stožera za zaštitu i spašavanje.

I dalje se redovito prati stanje na terenu.

70 vatrogasaca pomaže stanovnicima u Virje Otoku

Svi stanovnici Otoka Virje su budni i na nogama i u suradnji sa spasiteljima pokušavaju spasiti svoju imovinu i spriječiti nadiranje vode prema kućama. Evakuacija za sada nije određena, no spasitelji ne isključuju ni tu mogućnost.

Vrhunac vodenog vala na Dravi stigao je iz Slovenije u Hrvatsku nešto nakon 4 sata ujutro i odmah prouzročio velike probleme na slovensko-hrvatskoj granici. Granični prijelaz koji povezuje Virje Otok i Ormož odmah je zatvoren, a uskoro su u izravnu opasnost stigli i stanovnici tog malom mjesta. Voda i dalje raste! Mirno je na području Lovrečan Otoka gdje je stanje ostalo nepromijenjeno u odnosu na navečer.

Leonard Sekovanić iz Hrvatskih voda sa varaždinskog područja rekao je kako vrh vodenog vala prolazi u ovom trenutku.

“Problemi su nastali na nasipu Virje otok- Brezje gdje je došlo do prelijevanja nasipa, sve raspoložive ekipe su na terenu, poduzimaju se potrebne mjere i postavljaju vreće s ciljem nadvišenja krune nasipa”, kaže Sekovanić. Na zagrebačkom području redovne su mjere obrane.

Zagreb vrhunac vala očekuje oko 16 sati

Maksimum u Jesenicama se očekuje oko 10 ili 12 sati, a u Zagrebu oko 16 ili 17 u količini vodostaja u visini od 550 na Jesenicama i 420 u Zagrebu”, kaže Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda. Za borbu protiv nabujale Save spremni su i u krajevima oko Velike Gorice. I dalje je za promet zatvoren oteretni kanal Sava-Odra, a oko 300 vatrogasaca jučer je u Strmcu Bukevskom pripremalo zečje nasipe.

Jučer u 10 sati navečer digli smo vatrogasce koji na terenu punili vreće. Napunili su pet tisuća vreća za zečje nasipe samo u prvoj rundi. To smo stavili na malo niže djelove nasipa, u dužini oko kilometar. Sad samo čekamo da vidimo hoće li voda doći” kaže predsjednik gradskog Križnog stožera.

Maksimalna vrijednost vodostaja Save u iznosu od oko 420 centimetra očekuje se u gradu Zagrebu danas između 16 i 17 sati, uz mogućnost proglašenja izvanredne obrane od poplava, izvijestio je jutros Glavni centar za obranu od poplava. Na mjernoj stanici Preljev Jankomir vodni val trebao bi proći oko 15 sati, uz mogućnost proglašenja redovnih mjera obrane od poplava i rasterećenja vode u kanal Odra.

Centar za obranu od poplava upozorava kako su obilne oborine koje padaju od 4. studenoga dovele do naglog porasta vodostaja rijeka Save, Mure, Drave i Kupe. Jučer je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save na potezu od Jesenica do Zagreba pri čemu se maksimalne vrijednosti očekuju danas.

Vodostaj Drave će do vikenda porasti za 150-200 cm u odnosu na današnje iznose, a u kulminaciji će na većini mjerodavnih vodomjera za različite iznose premašiti razine mjerodavne za uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Vodostaj Dunava će do vikenda porasti za 100-120 cm u odnosu na današnje iznose. Za sada se ne očekuje uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Prekinut promet cestama koje prolaze oteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu

Prekinut je promet svim cestama koje prolaze oteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub. Zbog otvaranja oteretnog kanala Sava-Odra prekinut je promet županijskom cestom ŽC u Pešćenici (općina Lekenik).

Vodostaji u Sloveniji opadaju

Protok vode u rijekama u Sloveniji od jutros je uglavnom u padu i stanje se smiruje. “Crveni alarm” koji označava najviši stupanj opasnosti od poplava na snazi je još u dijelu toka rijeke Drave. Vodostaj je od ponedjeljka navečer ipak u padu pa je protok Drave kod Dravograda u 2 sata ujutro iznosio 1250 kubičnih metara u sekundi.

Crveni alarm još je na snazi i u donjem toku rijeke Save prema granici s Hrvatskom. Kako je objavila Nacionalna agencija za okoliš, može se očekivati da će Sava u jutarnjim satima početi padati i na granici s Hrvatskom te na tom mjestu dostići protok od oko 2600 kubičnih metara u sekundi. Jučer su u Sloveniji probleme stvarale nabujale rijeke Soča, Sava, Sava Bohinjka te Drava. Mnoge su ceste bile zatvorene, neka mjesta bila su potpuno odsječena od ostatka zemlje, a stanovnici pojedinih sela bili su evakuirani.

 Index.hr/Informer.ba