Svijet Udarno Vijesti

FOTO/ ICRC: Somalijce će nakon suše ubijati i kolera, velike boginje i malarija

Situacija u Somaliji i dalje ostaje “visoko rizična” otkako se u ratom razorenoj zemlji narod bori protiv suše i gladi, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) u srijedu.

” Situacija u Somaliji ostaje visoko rizična. Stotine hiljada Somalaca je raseljeno i u potrazi je za hranom. Iako je humanitarna pomoć stigla u sušom pogođene dijelove, mnogi se još uvijek bore za život”, navodi ICRC-a.

U saopćenju se ističe da je broj domaćih životinje smanjen i da nema nade za poboljšanje situacije do naredne žetve u decembru, prenosi AFP.

Kratka kišna sezona treba početi u oktobru, ali čak i kad je dobra godina ovaj period iznosi samo 30 posto ukupne žetve, što nije dovoljno da se zadovolje potrebe velikog broja stanovnika.

Četiri miliona Somalaca se nalazi u kritičnoj situaciji, dok postoje veliki izgledi da će u naredna četiri mjeseca 750.000 osoba umrijeti od gladi.

Postoji i zabrinutost da će oktobarske kiše širiti bolesti.

“Nastupajuće kiše koje se očekuju o oktobru mogle bi podstaći širenje kolere, velikih boginja i malarije, što će dovesti do povećanja smrtnosti kod glađu oslabljenog naroda“, rekao je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OHCA).

Paketi hrane su došli do 1.85 miliona osoba prošle sedmice, što je skoro pola od onih kojima su prijeko potrebne.

Suša, visoke cijene hrane i nemiri su u Somaliji povećali broj onih kojima treba humanitarna pomoć.

Fena/Informer.ba