Ekonomija Udarno Vijesti

FOTO/ Kakanj: Počinje eksploatacija termalnih izvora u Tičićima

Nakon višegodišnjeg čekanja da se pokrenu aktivnosti na korištenju termalno-mineralnih izvora u Tičićima kod Kaknja, za koje ima osnova da se radi i o ljekovitoj termalnoj vodi, ovih dana je Ministarstvo privrede ZDK, nakon interesovanja investitora, pokrenulo početne aktivnosti.

 

Termalno-mineralni izvori u Tičićima kod Kaknja već godinama čekaju da Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona krene sa njihovom eksploatacijom.

 

Početne aktivnosti na tom projektu, za koji ima zainteresovanih investitora, konačno su pokrenute.

Ljekovita termomineralna voda u Tičićima kod Kaknja (Foto: ZEDA)
Ljekovita termomineralna voda u Tičićima kod Kaknja (Foto: ZEDA)

 

Za izgradnju novog banjsko-rekreativnog centra predložena je lokacija “Brijeg” uz Repovački potok, a da bi se pokrenula daljnje aktivnosti općinske službe morat će da se dogovore sa menadžmentom RMU “Kakanj” radi rješavanja pitanja eksploatacije uglja u neposrednoj blizini predložene lokacije.

Cilj je utvrđivanje granica banjsko-rekreativnog centra, prijedloga odluke o izradi regulacionog plana i izrada studije opravdanosti izgradnje banjsko-rekreativnog centra na lokalitetu “Brijeg”.

Improvizovani bazeni u Tičićima

Improvizovani bazeni u Tičićima

 

Ukoliko se kakanjski općinari odluče za realizaciju tog projekta, izradit će se regulacioni plan i utvrditi eventualni postupak eksproprijacije, za koje bi sredstva trebala biti izdvojena iz općinskog budžeta, uz finansijsku podršku Ministarstva za privredu ZDK.

Nadležnost za iskorištavanje termomineralnih voda u Tičićima ima Zeničko-dobojski kanton, a nadležnost za određivanje lokacije eksploatacije Općina

Kakanj.
Zeda/Informer.ba