Foto Svijet Udarno Vijesti

FOTO/ Muž čupao nokte 15-godišnjoj supruzi

Punih pet mjeseci 15-godišnja Sahar Gul provela je zatočena u vlažnom i mračnom podrumskom WC-u jer se odbijala prostituisati. Da stvar bude gora, djevojku su zlostavljali njen suprug i njegovi roditelji.

Mjesecima su je tukli, palili cigaretama te su joj čupali nokte, kosu i komade kože. U svojoj izjavi medijima rekla je da je najgora bila svekrva, koja ju je i izgladnjivala. Ministar unutrašnjih poslova Sedik Sediki rekao je kako su Saharina svekrva i šogorica uhapšene, a suprug zlostavljač je u pritvoru.

Zlostavljanje se odvijalo u porodičnoj kući u gradu Baghlanu, a djevojku je spasila policija nakon što su susjedi čuli njezine krikove.

Povrede na tijelu 15-godišnjakinje toliko su velike da će biti prebačena na dodatno liječenje u Indiju, a lokalne vlasti poručile su kako će počinioci biti kažnjeni te da će ujedno poslužiti kao poruka drugima.

Direktorica baglanskog ureda za ženska prava Rahima Zarifi, koja je upoznala Sahar, kaže da je djevojka bila u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Ističe da ovaj slučaj govori o lošem položaju žena u nekim dijelovima Afganistana, uprkos određenom napretku nakon pada talibana.

Afganistanska nezavisna komisija za ljudska prava (AIHRC) prošle je godine zabilježila 2.700 slučajeva nasilja nad ženama, a samo u drugom tromjesečju ove godine 1026.

 

Agencije/Informer.ba