BiH Udarno Vijesti

FOTO: Napušteni prostor u Kranjčevićovoj ulici postao okupljalište narkomana i beskućnika

Napušteni poslovni prostor u Kranjčevićevoj ulici kod broja 17 u centru bh. prijestonice  već dugo predstavlja problem za građane iz obližnjih zgrada kao i svakodnevne prolaznike. Prema riječima stanara, tu se već godinama okupljaju narkomani i beskućnici koji konzumiraju alkohol i drogu.

Slali dopise

Osim toga, ulaze i psi lutalice, pa zbog smrada ne mogu ni proći do ulaza u zgradu niti otvarati prozore u stanovima, a najviše strahuju od širenja moguće zaraze.

Smeća ima na sve strane, injekcija s iglama, ljudskog i životinjskog izmeta, mokraće… i ovo više ne možemo trpjeti. Nekoliko puta sami smo čistili cijeli prostor od 300 kvadrata te bili zatvorili ulaz, ali oni su razvalili katance i ponovo ulaze. Tu se drogiraju, piju alkohol, galame, a mi ništa ne možemo poduzeti. Nekoliko puta dolazila je i policija koja ih istjera, ali to bude samo privremeno i oni se opet vrate. Tu i spavaju, a jedan beskućnik uvodi i pse. Nedavno je pas rastrgao mačku i ostavio je pa smo jedva izdržali od smrada dok nismo shvatili šta je razlog.

Prije agresije ovaj prostor pripadao je firmi “Jugošped” iz Beograda, a tokom agresije HVO-u. Nakon što su oni napustili prostorije, više niko ne zna čiji je prostor, a mi 16 godina ispaštamo zbog toga” – kazala nam je stanarka Mara Ivanović, koja je i predstavnik etažnih vlasnika.

Niko ne reagira

Stanarka Enisa Selesković kazala nam je da se u blizini nalaze i dva obdaništa te osnovna škola, zbog čega posebno strahuju za djecu.

Slali smo dopise Kantonu, a oni su nas prebacili Općini. Tražili smo da se objekt sanira ili makar da se zatvori trajno da narkomani i beskućnici ne mogu ulaziti, ali niko ne reagira, jer ne znaju ni kome prostor pripada” – kaže stanar Boban Guja.

Općina Centar nije nadležna

Iz Općine Centar dobili smo odgovor da prostor ne pripada njima, a kako oni vode evidenciju samo za svoje objekte, ne znaju ni čiji bi mogao biti. Od stanara, kako kažu, nisu dobili nikakve dopise, a prema proceduri, stanari se prvo trebaju obratiti svom upravitelju, koji je dužan poduzeti adekvatne mjere.

Upravitelj mož postaviti armaturu

Upravitelj zgrade je firma “Eko-ing” te smo i od njih tražili informacije o ovom napuštenom poslovnom prostoru. Međutim, ni ovdje nismo dobili odgovor kome prostor pripada. Kazali su nam da postoji mogućenost da se oko prostora postavi armatura, a troškove radova snosili bi stanari.

 

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba