Svijet Udarno Vijesti

FOTO: New York: Pripreme za dolazak uragana Sandy

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Amerikance da ozbiljno shvate uragan Sandy dok su vlasti krenule u pripreme istočne obale SAD za dolazak olujnog nevremena.

Obama je otkazao posjetu Ohiou i vratio se u Washington da bi pratio događaje u vezi sa dolaskom oluje, mada još nije otkazan njegov odlazak na Floridu, gdje bi trebao da, uz bivšeg šefa Bijele kuće Billa Clintona, prisustvuje mitingu.

Stručnjaci su uraganu dali nadimak Franken oluja, jer je sastavljena od raznih izvora, poput Frankeštajnovog čudovišta, dok će kopno zahvatiti neposredno prije 31. oktobra kada je katolički praznik Svi Sveti ili Halloween.

Oluja je trenutno prečnika oko 835 kilometara i sporo se kreće se u pravcu sjever-istok brzinom od samo 25 kilometara na sat i u narednih 24 do 36 sati mogla bi zahvatiti do 12 američkih država donoseći obilne kišne i sniježne padavine, jake nalete vjetra i prekide dovoda električne energije.

Američki nacionalni centar za uragane saopštio je da je središte oluje trenutno od New Yorka udaljeno oko 760 kilometara.

Uragan Sandy praćen vjetrovima brzine od 120 kilometara na sat i očekuje se da će izazvati velike poplave kod centralnoatlantske obale SAD, uključujući Long Island i luku New York.

Očekuje se i da će vjetrovi dobiti na snazi kada Sandy dopre do kopna.

Vanredno stanje proglašeno je u američkim državama Maryland, New York, Pennsylvania, Virgnija u glavnom gradu Washingtonu i obalskoj oblasti u Sjevernoj Karolini.

Željeznička služba Amtrak započela je sa suspenzijom putničkog saobraćaja širom sjeveroistoka SAD dok je i aviosaobraćaj ugrožen dolaskom oluje, a otkazano je oko 6.800 letova.

U New Yorku je suspendovan rad metroa, autobuskog i željezničkog saobraćaja dok su i škole zatvorene. Njujorška berza danas, a moguće i sutra, neće raditi.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg naredio je evakuaciju 375.000 ljudi iz nižih dijelova Velike jabuke. Guverner države New Jersey Chris Christie potvrdio je da je objavljeno naređenje za masovnu evakuaciju jer se u tom dijelu zemlje očekuju velike poplave.

Predviđeno je da oko 200 pripadnika Nacionalne garde patrolira Manhattanom dok je oko 300 raspoređeno u Long Islandu.

Slične mjere opreza preduzimane su i prošle godine kada se istočnoj obali SAD približavao uragan Irena, koji je odnio 40 ljudskih života od Sjeverne Karoline do Maina a, prema procjenama, pričinjena je materijalna šteta od deset milijardi dolara.

Uragan Sandy je tokom protekle sedmice odnio 60 ljudskih života.

Oslobođenje/Informer.ba