Crna hronika Udarno Vijesti

FOTO: Počeo “proces stoljeća”: Turković kao zanimanje naveo “tapetarstvo”

Sudu BiH danas je počelo suđenje Zijadu Turkoviću i još devetorici optuženih za ubistva, pokušaj ubistva, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 miliona maraka iz Kargo centra Aerodroma Sarajevo.

Osim Turkovića, optuženi su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Fadil Aljović, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Ermin Delić, Milenko Lakić, Danijel Planinčić i Hajrudin Memović.

Tužilac Dijana Kajmaković je tokom iznošenja uvodnih riječi istakla da će prikupljenim dokazima i priznanjem pojedinaca dokazati da je optužnica utemeljena i dokazana, odnosno da je riječ o najjačoj i najorganizovanijoj zločinačkoj organizaciji u BiH i šire.

Tužilac Oleg Čavka je najavio da će Tužilaštvo provesti brojne dokaze i tražiti izricanje kazne u skladu sa zakonom, istakavši da su nakon nestanka Marija Tolića i Vernera Ajdarija, od svjedoka pokajnika i osumnjičenih koji su sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, došli do podataka koji su doprinijeli kvalitetnoj istrazi u ovom predmetu.

Poslije ročišta, Turkovićev advokat Fahrija Karkin rekao je novinarima da je iznenađen uvodnom riječju Tužilštva koje su “više izgledale kao završne riječi” i najavio da će uvodna riječ odbrane, koju će iznijeti na 21. septembra, biti sasvim drugačija i da će se odnositi na određene tačke, motive i razloge.

Karkin smatra da se ovaj predmet isključivo zasniva na izjavama svjedoka pokajnika i onih koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića koja će svjedočiti u ovom predmetu, smatra Tužilaštvo, nema nijedan materijalni dokaz u ovom predmetu i kompletan slučaj se bazira na izjavi svjedoka pokajnika i po nekim “iznuđenim” sporazumima.

“Najopasnije u svemu ovome je što se niko ne osvrće na tvrdnje koje sam iznijela prije 11 mjeseci i iza kojih čvrsto stojim, a odnose se na tužioca Čavku. Nemoguće je da on, koji je od svjedoka pokajnika uzeo 30.000 KM, radi na slučaju Zijada Turkovića”, rekla je Turkovićeva i najavila da će tokom svog svjedočenja iznijeti dokaze koji će osporiti njegove brojne tvrdnje.

Sud BiH danas je donio rješenje da se postupak protiv optuženih Danijela Planinčića i Ermina Dećića, koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice, razdvoje u odnosu na predmet “Zijad Turković i drugi”.

Turković je optužen za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droge, zločinačku organizaciju, razbojništvo, iznudu, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Otužnica tereti Turkovića da je od početka 2005. do septembra 2010. godine organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala da ubije drugo lica na svirep i podmukao način, te je eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao da je pokušao da ubije Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi.

Naredno ročište zakazano je za 21. septembar kada će odbrana iznijeti svoje uvodne riječi.

Srna/Informer.ba