Svijet Udarno Vijesti

FOTO/ Pogledajte luksuzno sklonište za Sudnji dan

Luksuzni stanovi, smješteni duboko ispod prerije u Kanzasu u napuštenom silosu za lansiranje projektila, dizajnirani su da izdrže sve, od ekonomskog kolapsa, solarnih baklji, terorističkih napada ili pak pandemije smrtonosne bolesti.

U trenutku kupovanja kuće ili stana, vjerojatno turobno razmišljate da ćete ih morati otplaćivati do kraja svijeta. Što kažete onda na jedan od ovih luksuznih stanova – sa svim pratećim sadržajima, od bazena, kina, knjižnice – i da ne zaboravimo onaj najvažniji – garancijom da ćete preživjeti sudnji dan ako do njega ikada dođe.

Luksuzni stanovi, smješteni duboko ispod prerije u Kanzasu u napuštenom silosu za lansiranje projektila, dizajnirani su da izdrže sve, od ekonomskog kolapsa, solarnih baklji, terorističkih napada ili pak pandemije smrtonosne bolesti . Naravno, ako se garancija ne pokaže solidnom, nećete imate kome se potužiti, no u tom trenutku osiguranje će vam vjerojatno biti najmanja briga.

Zasad četiri kupca uložila su ukupno 7 miliona dolara u posljednje utočište za slučaj apokalipse. Idejni tvorac Larry Hall , ukoliko se projekt pokaže uspješnim i ako će kupaca biti više, u planu ima preurediti još tri silosa iz vremena Hladnog rata. 55-godišnji Hall ostavio je sebi jedan od stanova. Kako sam kaže, njegov najveći strah je da bi solarne baklje mogle spržiti svjetsku energetsku mrežu i da bi zbog toga nastao globalni haos.

Izgrađen da izdrži nuklearni napad, silos je ograđen betonskim zidom debljine 3 metra, a proteže se 53 metra pod zemljom. Trenutno su svi spratovi spojeni metalnim stubištem, ali planira se izgradnja lifta. Također, Hall u njemu planira izgraditi zatvoreni tip farme, sposobne za uzgoj dovoljno povrća i ribe za prehranjivanje 70 ljudi. Uz to, u zalihama će se naći dovoljno suhe hrane za 5 godina.

Osim već spomenutog bazena, kina i biblioteke, u vrijeme apokalipse u skloništu će biti posebni spratovi za ambulantu i školu. Kompleksni sistemi za održavanje života energiju će dobivati od konvencionalnih izvora – generatora, kao i alternativnih poput vjetra.

Golemi podzemni spremnik vode skladištit će vodu filtriranu kroz ugljen i pijesak. 7 od 14 podzemnih katova bit će stambeni prostor po cijeni od 2 miliona dolara za jedan cijeli sprat, a 1 milion za pola sprata. – Dosad su prodane 3 i pol jedinice. Dva ugovora su na razmatranju, i još su samo dvije cijele jedinice na raspolaganju – kaže Hall. Hall se nada da će svih 7 spratova biti rasprodano do augusta ove godine.

Jutarnji.hr/Informer.ba