BiH Udarno Vijesti

FOTO/ Pogledajte Osmomartovski marš u Banjaluci i Sarajevu

Oko 1.000 pripadnica ljepšeg pola iz cijele Bosne i Hercegovine se okupilo danas ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, odakle su maršom krenule ka Ajfelovom mostu, obilježavajući tako 101. godišnjicu Međunarodnog dana žena.

Pripadnice brojnih ženskih organizacija su na ovaj način željele promovisati mir, solidarnost i rodnu ravnopravnost.

“Evo i danas, poslije 101 godinu, žene traže ista prava. Jedina razlika je što prije 101 godinu nismo mogle glasati, a danas to možemo”, kazala je Vedrana Frašto iz Fondacije “Cure”.

Nakon marša sve žene su se okupile na Ajfelovom mostu, odakle su puštanjem balona poslale svoje poruke. U malom parku kod zgrade opšine Centar održan je i prigodan program.

Povodom Međunarodnog dana žena, volonteri nevladine organizacije “Perpetum mobile – Centar za razvoj mladih i zajednice” na banjalučkom Trgu Krajine dijelili su ruže muškarcima u sklopu kampanje “Budi muško”, čime su željeli promovisati nenasilno ponašanje i uvažavanje žena.

Povodom Međunarodnog dana žena i aktivisti Udruženja građana “Oštra nula” organizovali su rutu kojom su se kretali od Trga Krajine do parka “Mladen Stojanović”, gdje su dijelili letke radi podizanja svijesti građana o rodnoj ravnopravnosti.

Nezavisne/Informer.ba