Svijet Udarno Vijesti

FOTO: Predstavljen projekat izgradnje prve džamije i Islamskog centra u Gracu

U gradu Gracu održan je koncert klasične muzike “Jerusalem – Sarajevo – Graz”, sa internacionalnim muzičarima Stefano Bagliano (Flauta), Erich Oskar Huetter (Violončelo), Mahran Moreb (Kanoun), Stefan Heckel (Akordeon), Raed Saed (Percussion), te Irina Karamarkovic (pjevanje), prenosi portal “Bošnjaci.net”.

Ovaj koncert je ponudio nešto sasvim novo na kulturnoj sceni u Austriji, jer uz ove profesionalne muzičare, na koncertu su nastupili i predstavnici džemata Muslimanska zajednica Štajerske (Muslimische Gemeinschaft Steiermark), koji realizuje projekat izgradnje prve džamije u Gracu. Naime, kako organizatori koncerta kažu povod za koncert bila je upravo izgradnja džamije u Gracu, te njihova želja za bolji suživot svih religija. Glavni organizator koncerta Erich Oskar Hütter za austrijske medije prije koncerta je izjavio: “Mi želimo da odstranimo predrasude i strahove, na način da pokažemo šta se zapravo dešava u džamiji.” A sam naslov predstavlja simboliku mulitikulturalnosti. Naime, da bi Grac bio potpuno izmješan svim religijama nedostaje mu još džamija, pa da kao i Sarajevo i Jerusalem ima sve monoteističke bogomolje.


I zaista tako je i bilo. Koncert je otvoren sa zalaskom sunca, učenjem ezana od strane Idrisa ef. Omerovića, aktivnog člana bošnjačkog džemata u Gracu, a zatim je pred binom klanjan akšam namaz, što je za mnogobrojne Austrijance vjerovatno bila i prva prilika da gledaju obavljanje namaza u živo. Namaz je predvodio glavni imam Ibrahim ef. Šišić, uz mladog mujezina Salahudina Mehmedovića.

Zatim je izvedeno nekoliko internacionalnih pjesama, a jedna od njih je bila i ilahija „Zašto suza u mom oku“. A onda su dvoje polaznika mektebske nastave Sarah Mekić i Imran Šišić poput pravih profesionalaca na bini proučli odlomke iz Kur’ana. Poslije toga je došla i pauza, da se muslimani iftare, te da mnogobrojni Austrijanci okuse tradicionalna jela poput bureka i baklave, koje su pripremile i dijelile vrijedne džematlijke, prenosi Dnevni avaz.

U drugom dijelu koncerta, izvedeno je 10-tak internacionalnih melodija, između ostalih i dvije stare bosanske pjesme „Ne klepeći nanulama“ i „Kad ja pođoh na Bembašu“. Ono što je posebno interesantno je da je pružena mogućnost i muslimanima da predstave projekat džamije. To je profesionalno uradio Aldin Bektaš, student medicine, te jedan od aktivnijih članova džemata. Tako je zaista projekat džamije „predstavljen na umjetničkoj bini“, kako su organizatori i najavljivali.

Koncert je održan na poznatoj bini Kasematten, koja se nalazi na brdu vidikovcu Šlosberg (Schlossberg) smještenom u samom centru grada, a u sklopu kamernog muzičkog festivala u Štajerskoj. Pokrovitelj koncerta je grad Grac i pokrajina Štajerska, a suorganizator je Muslimanska zajednica Štajerske sastavljena od Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, ali i Albanaca, Makedonaca i ostalih muslimana uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, koja u partnerstvu sa gradom Gracom, realizuje projekat izgradnje prve džamije i Islamskog centra u Gracu, koji je među prvima ovakvog tipa u Evropskoj uniji.

Na natječaju za izbor najboljeg idejnog rješenja za izgled Islamskog centra, koji je upravo u toku, učestvovati će 9 renominarih arhitektskih biroa iz Evrope i Azije, uključujući i arhitekte iz BiH, te iz Sandžaka. U septembru će izgled biti predstavljen na konferenciji za štampu koju će upriličiti gradonačelnikov ured zajedno sa džematom Muslimanska zajednica Štajerske. Budući da je ovo projekat koji je medijski praćen ne samo u Austriji nego i cijeloj Evropi, i koncert je izazvao veliku pažnju, ali i ostavio pozitivan efekat dobre intergracije muslimana u austrijsko društvo, pa čak i kulturnu scenu grada Graca, piše Dnevni avaz.

Bilo je prisutno preko 500 gostiju, a od toga oko polovina sa naših prostora. Utisci koje su stekli su bili i više nego pozitivni, a projekat izgradnje džamije je još poznatiji i prestižniji poslije ovog prelijepog koncerta. Na koncertu su bili predstavnici mnogobrojnih medija, između ostalih i novinari državne televizije ORF. Interesantno je i da se samo jedna politička stranka u Gracu (desničarska Slobodarska partija) protivi izgradnji džamije, a nakon koncerta su novinari sa državne televizije najavili razgovor sa tom strankom, na temu kako je moguće da se neko protivi jednom ovako pozitivnom projektu, koji će grad Grac napraviti još otvorenijim i ljepšim.

Informer.ba