BiH Vijesti

FOTO: Prvi dan Ramazanskog bajrama obilježit će koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” u Skenderiji

Ove će godine posjetioci moći uživati u izvedbama čak 120 izvođača na sceni – Elvire Rahić, Burhana Šabana, Aziza Alilija, Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Mirze Šoljanina, Lejle Jusić, gosta iz Turske Erdema Alpsoya, te mnogih drugih

“Bajram dođe, mirišu avlije” naziv je koncerta kojim će u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Kulturno-sportskog centra Skenderija 30. augusta biti obilježen prvi dan najznačajnijeg muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

Ovaj koncert se organizira već četvrtu godinu u dvorani “Mirza Delibašić” i cilj mu je na tradicionalan način proslaviti prvi bajramski dan.

Ove će godine posjetioci moći uživati u izvedbama čak 120 izvođača na sceni – Elvire Rahić, Burhana Šabana, Aziza Alilija, Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Mirze Šoljanina, Lejle Jusić, gosta iz Turske Erdema Alpsoya, te mnogih drugih. Pratnja solistima bit će Hor Medžlisa IZ-a Sarajevo, Omladinski hor MIZ-a Livno, Hor Mektebski bulbuli, te orkestar Amadeus i bend Armina Hodžića uz dirigentsku palicu Emira Nuhanovića.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Bajram vrhunac radosti koju osjećaju postači svaku noć tokom iftara, ali i zadovoljstva što su ispunili još jednu obavezu.

“Bajram je vrijeme radosti i veselja. Ovaj koncert povodom prve noći Bajrama posebno je namijenjen mladima kako bi je proveli u duhu bosanske i bošnjačke tradicije, uz prelijepe sevdalinke, ilahije i kaside”, kazao je on.

Dautović je posebno potcrtao da je koncert prilika mladima da se Bajramu raduju na način kako to priliči ovom prazniku, a ne da ga provode na neprimjerenim mjestima.

Glavni rukovodilac projekta i zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo ističe da su još početkom godine počele tehničke pripreme za koncert, koje su već u završnoj fazi. On naglašava da je cilj afirmiranje duhovne muzike kod Bošnjaka, te da je riječ o humanitarnom koncertu gdje će sav prihod od prodatih ulaznica biti usmjeren u Fond za stipendiranje učenika i studenata imama šehida sarajevskog medžlisa.

Muzički rukovodilac koncerta Miralem Babajić naglasio je činjenicu da je cijeli koncept koncerta podređen mladima – u organizacijskom i repertoarskom smislu, te solistima i izvođačima.

Naglasio je također da je ove godine program osvježen s osam novih solista, te da će neki od njih prvi put izvesti ilahije i kaside.