BiH Izdvojeno Vijesti

FOTO: Svečano obilježen Lejletu-l-kadr: Vjernici do zore u dovama i zikru

Centralnoj svečanosti povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr koja je održana sinoć u Gazi Husrev-begovoj džamiji prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika. Nakon klanjanja teravih-namaza upriličen je prigodan program, a učestvovali su Mensur ef. Malkić, Burhan Šaban, te gosti iz Turske.

Vjernici su u milosti noći kroz ibadet i učenje Kur’ana, klanjanje nafile namaza i u zikru ostali do ranih jutarnjih sati, jer je u njoj spas sve dok ne svane zora. Među okupljenim bilo je onih koji su došli s malom djecom kako bi osjetili slast i veličinu noći koja je vrednija od hiljadu mjeseci.

Glavni imam Begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić podsjetio je prisutne vjernike da je ovo noć objave Kur’ana, posljednje Allahove dž. š. objave vjerovjesniku Muhammedu a.s.

Dodao je da se vjernici više trebaju družiti s Kur’anom, da ga ne zaboravljaju.

” Čitajte prevode i tefsir Kur’ana i pokušajte primijeniti njegove poruke u životu” – istakao je ef. Malkić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić u svom vazu pozvao je muslimane da se ujedine u srcima, dušama, dovama i mislima za blagodat svijeta koji je u posljednje vrijeme na teškim iskušenjima. Na kraju programa ef. Cerić  proučio je Murad dovu.

Došli i najmlađi vjernici

Šestogodišnja Esma Šabić sinoć je sa majkom došla i ispruženih dlanova Allaha dž.š. molila, kako kaže, za sreću.

Ovo joj je prva godina da je prisutna za Lejletu-l-kadr ovdje, a to joj je bila velika želje od kako je nastupio ramazan. Danas je postila” – kaže majka šestogodišnje Esme.

 Avaz.ba/Informer.ba