BiH Udarno Vijesti

FOTO/ Turska ulaže dva miliona maraka za sanaciju Careve džamije

Dugo nakon prve sanacije Careva džamija u Starom Gradu mogla bi zasjati u novom ruhu. Naime, kako nam je kazao imam, hafiz Sadrudin efendija Išerić, Turska investiciona agencija (TIKA) odlučila je donirati skoro dva miliona KM za sanaciju.

Urađen projekt

” O ovom projektu bilo je riječi još prije pet do šest godina, ali ništa nije bilo sigurno. No, prošle godine, na sastanku Upravnog odbora TIKA-e, ova investicija je odobrena i projekt, koji je uradio Federalni zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, sada je u završnoj fazi. Ukoliko poslije ramazana dobijemo sve potrebne dozvole, radovi bi mogli početi već u oktobru –“ističe Išerić.

Sanirat će i munaru

Inače, ova džamija najstarija je u Sarajevu, a sagradio ju je 1457. godine Isa-beg Ishaković. Tokom agresije pretrpjela je znatna oštećenja, koja su tada samo privremeno sanirana, ali se posljednjih godina situacija pogoršala.

Nacionalni spomenik

” Nakon agresije, bilo je dosta štete na fasadi, nastale od gelera i metaka. Jedna granata pala je u harem te prepolovila noseći stub i oštetila dosta drugih. Kupola je bila šuplja pa je zakrpljena. S vremenom je i to popustilo pa sada opet prokišnjava. Kaldrma je, također, pretrpjela veliku štetu, kao i krov” – navodi Išerić.

Kako je džamija pod zaštitom države kao nacionalni spomenik, ništa se značajno neće promijeniti tokom sanacije, jer sve mora biti autentično. Planirano je da budu zamijenjeni krov i kupola, da se sanira fasada, kao i munara, te brojni drugi radovi, čime će, naglasio je Išerić, biti riješeni problemi za narednih 100 godina.

Obnova i abdesthane

Planirana nova fontana

Pored sanacije džamije, planirana je obnova i abdesthane, koju ćemo, prije svega, proširiti. Bit će postavljena i nova fontana te uređena kaldrma” – kazao je Išerić.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba