BiH Foto Udarno Vijesti

FOTO/ Tužilac Čavka hakovao Barašinov e-mail

Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, “hakovao” je prošle godine e-mail  Milorada Barašina (na slici), u to vrijeme glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i sa njegove e-mail adrese tužiocima u Tužilaštvu BiH i medijima iz FBiH poslao lažno “opšte uputstvo”, koje je navodno sastavio Barašin.

Čavka je na ovaj način pokušao da diskredituje Barašina prije smjene, koja je ubrzo uslijedila.

Mail, odnosno opšte uputstvo, na adrese tužilaca i pojedinih medija u Sarajevu stigao je 29. juna prošle godine, a samo dan kasnije Barašin je smijenjen sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Nakon što je saznao za poslati e-mail, Barašin je Federalnom MUP-u, podnio prijavu protiv NN lica, koji je o čitavom predmetu otvorio istragu.

Dragan Lukač, direktor FMUP-a, potvrdio je danas “Nezavisnim” da je vođena istraga i da je rađeno po predmetnoj prijavi Barašina.

Saša Petrović, inspektor za borbu protiv cyber kriminala u FMUP-u, utvrdio da je Barašinov mail hakovan sa telefona Iphon 4 i broja 062/361-256. Ovaj telefonski broj registrovan na majku Olega Čavke, kojeg on koristi.

“Informacija o tom slučaju dostavljena je nadležnom tužilaštvu”, rekao je Lukač.

“Nezavisne” od izvora bliskog Tužilaštvu BiH saznaju da je izvještaj o krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanju i prevari protiv Čavke proslijeđen Edini Hubijer, tužiocu u Tužilaštvu BiH, koja je taj predmet, nakon što se upoznala s njim, proslijedila Boži Mihajloviću, takođe tužiocu u ovom tužilaštvu. Isti predmet još se nalazi kod tužioca Mihailovića i na njemu još ništa nije rađeno.

Petrović je na sastanku u Tužilaštvu BiH Barašinu predao dokument o istrazi, odnosno o broju i modelu telefona sa kojeg je hakovan njegov e-mail. Na tom sastanku bili su i Adna Dobojlić, viši stručni saradnik u Tužilaštvu BiH, i Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

“Tačno je da je inspektor FMUP-a u prisustvu tih osoba potvrdio da je moj e-mail hakovan sa tog broja. Više o tome ne mogu govoriti, jer se protiv mene još vodi disciplinski postupak”, kratko je prokomentarisao Barašin.

U “opštem uputstvu”, koje je Čavka sa Barašinovog e-mail poslao svim tužiocima u Tužilaštvu BiH sa falsifikovanim Barašinovim potpisom, između ostalog, piše da se najstrože zabranjuje uposlenicima Tužilaštva da komentarišu negativne novinske napise o Miloradu Barašinu, a naročito da komentarišu slučajeve afera “Prisluškivanje”, “Tešić Slobodan”, “Dodik” i “Reket”.

Sve ukazuje na to da je ovaj slučaj zloupotrebe službenog položaja od strane tužioca Čavke samo dio šire kampanje za diskreditaciju Barašina

Takođe, u opštem uputstvu stoji da se zabranjuje čitanje časopisa “Slobodna Bosna”, “Dani”, “Oslobođenje”, “Avaz”, “San”, te praćenje emisije “60 minuta” i uostalom cijelog informativnog programa FTV, a ne preporučuje se inače praćenje Federalne televizije.

“Tužioci koji misle da će se početi u smislu člana 20, stav 2. Pravilnika da se održavaju redovni kolegiji jednom mjesečno su: BUDALE”, stoji u opštem uputstvu, koje je Čavka poslao sa Barašinovog e-maila.

Sve ukazuje na to da je ovaj slučaj zloupotrebe službenog položaja od strane tužioca Čavke samo dio šire kampanje za diskreditaciju Milorada Barašina, koja je vođena zajedno sa federalnim medijima, te da je slučaj “Barašin” na početku, pišu Nezavisne novine.

 

Nezavisne/Informer.ba