Region Udarno Vijesti

FOTO/ Tužna sudbina 10-godišnjeg dječaka: Pacovi mu pojeli nos

Muhamed Muja ima deset godina i ne zna kako je to imati disati normalno, jer su mu pacovi, kad je imao samo četiri mjeseca, ušli u kolijevku i izgrizli cijelu nosnu hrskavicu.

Tada je bio mali za plastičnu operaciju, a sada njegovi roditelji nemaju oko 2.000 evra da plate hiruršku intervenciju. Dječak živi sa ocem i majkom koji imaju još devetoro djece u romskom naselju u Višnjici u Beogradu, a zbog toga što nema nos skoro svi ga zovu „nosač“.

“Najviše na svijetu bih volio da sam kao druga djeca, da me ne gledaju sa gađenjem” – tužno kaže Muhamed, a njegova majka Safeta objašnjava da su ga pacovi napali dok je spavao kad je imao četiri mjeseca.

” Spavali smo na podu pored njegovog kreveta. A ujutru kada sam ga vidjela, lice mu je bilo prekriveno krvlju i teško je disao” – prisjeća se Safeta i dodaje da je Muhamed imao ujede i po rukama.

Na pitanje kako je moglo to da se desi, a da niko ne primjeti, ona kaže da Muhamed nijednog trenutka nije zaplakao.

Pacovi su ga jeli, a mi ni glasa od njega nismo čuli” – priča Safeta. Ujutru su zvali Hitnu pomoć, koja je njenog sina prevezla u Tiršovu ulicu, gde je bio na liječenju 15 dana.

” Rekli su mi da operaciju mogu da rade kad napuni 10 godina i da košta oko 2.000 eura. Krv bih svoju prodala da mogu da mu pomognem, ali ne mogu” – navodi nesretna majka i dodaje da se njihova porodica izdržava od 9.000 dinara socijalne pomoći, kao i da ima troje djece koja idu u osnovnu školu i jednog predškolca.

Prema njenim riječima, naselje u kome žive je pored Dunava, a kad se nesreća dogodila, pacova je bilo mnogo, jer je njihov komšija čuvao svinje.

” Viđali smo pacove koji su dolazili iz vode i obližnjeg đubreta da jedu pomije. Bili su veliki skoro ko prasići” – rekla je Safeta.

Nisu ga primili u školu

Majka Safeta kaže da Muhamed ne ide u školu jer nije prošao sistematski pregled u domu zdravlja. Pored toga, otežano govori. Dječak kaže da bi volio da ide u školu, ali se i plaši djece s kojom bi se svakodnevno susretao.

” Volio bih da, kao moj brat Betula, idem u školu, ali tamo ima puno djece” – objašnjava dječak.

Dječak će dobiti nos!

Na ovu potresnu priču koja je juče objavljena u Kuriru, odmah je reagovao Klinički centar Srbije (KCS) – odlučili su da ga tamo operišu.

Direktor Kliničkog centra, docent dr Đorđe Bajec rekao je da KCS, kao najveća zdravstvena institucija u Srbiji, ne može da zatvori oči pred ovakvim slučajem.

” Veoma nas je potresla ova priča i zato smo odlučili da počnemo s liječenjem malog Muhameda. Čekamo ga u ponedeljak 12. decembra u našoj Klinici za otorinolaringologiju, gde će multidisciplinarni konzilijum odlučiti o toku liječenja” – rekao je dr Bajec.

Novinarska ekipa posjetila je juče Muhameda u Višnjičkoj banji i saopštila mu dobru vijest – da će uskoro biti kao i sva ostala djeca. Kad su dječaku i njegovoj majci Safeti rekli da će ga doktori operisati i da ništa neće morati da plate – skamenili su se. Gledali su zbunjeno i s njevericom.

” Operisaće me?! Jeste li sigurni? Opet ću imati nos?!” – zbunjeno je postavljao pitanja Muhamed i bojažljivo se smješkao, strepeći da nije dobro čuo.

“Hvala vam puno, hvala vam, vi ste divni, zahvalite se ljudima u Kliničkom centru “- kroz suze je kazala njegova majka Safeta. Kaže da će joj se ispuniti najveća želja u životu – da njenog sina prestanu da gledaju s gađenjem.

Ne plašim se operacije

Muhamed je rekao da od kada zna za sebe mašta da ima nos i da može normalno da diše. Kad smo ga pitali da li se plaši operacije, kratko je odgovorio:

” Ne, samo želim da imam nos i da mogu normalno da živim. Jedva čekam taj dan!” – kazao je dječak i dodao da će poslije operacije sigurno krenuti u školu, pošto to dosad nije mogao.

Pozivi sa svih strana

Iako je ova porodica u nekoliko navrata apelovala za pomoć u medijima, tek po objavljivanju teksta u Kuriru javili su im se mnogi ljudi spremni da doniraju dio od 2.000 eura, koliko košta operacija. Naime, pored Kliničkog centra, redakciji se obratilo još mnogo onih koji su bili spremni da pomognu Muhamedu.

Evo, žena i ja možemo da damo oko 150 eura, nije mnogo, ali verujemo da će im značiti” – rekao je Srđan P. iz Beograda.

 

Kurir/Informer.ba