Svijet Udarno Vijesti

FOTO/ U Alžiru otkriveno Gadafijevo oružje

U Alžiru je otkriveno veliko tajno skladište oružja za koje se vjeruje da potiče iz Libije, a u kome se nalaze i projektili koji mogu da se koriste za napade na avione, prenijeli su danas alžirski mediji.

Na lokaciji u pustinji In Amenas na jugoistoku Alžira, 43 kilometara od libijske granice, kako navodi list “El Vatan”, pronađeno je 15 projektila SA-24 i 28 projektila zemlja-vazduh SAM-7 ruske proizvodnje, kao i velika količina municije.

Oružje je zakopano u pijesak i otkriveno je zahvaljujući informacijama švercera koji su aktivni u ovoj oblasti, prenosi AFP.

Takvi projektili ne zahtijevaju naročitu obuku za korišćenje i održavanje, a mogu da se koriste za rušenje aviona ili helikoptera u vazduhu.

Projektili SAM-7 su ozbiljna prijetnja za civilnu avijaciju. Oni mogu da gađaju avione koji lete na visini od 3.300 do 3.960 metara odnosno one koji polijeću i slijeću na aerodromima u regionu, rekao je jedan neimenovani zvaničnik za “El Vatan”.

Alžirski i drugi zvaničnici su već izrazili zabrinutost zbog toga što je prošlogodišnji haos u Libiji doveo do toga da se pozamašan arsenal  pokojnog libijskog predsjednika Moamera Gadafija nađe širom regiona.

Prema pisanju lista “Enahar dejli”, novo libijsko ministarstvo odbrane je predalo mape bivšeg režima o lokacijama tajnih skladišta oružja u Alžiru.

Gadafi je navodno sakrio više komada naoružanja u Mali i Niger, gdje je uživao podršku Tuarega, spremajući se da odatle vodi dugu borbu za povratak na vlast, navodi list i prenosi riječi još jednog neimenovanog zvaničnika, da su Alžirci pristali da vrate oružje u Libiju.

Al Kaida u islamskom Magrebu je takođe aktivna u pustinjskom regionu između Alžira, Mauritanije, Malija i Nigera.

Tanjug/Informer.ba