BiH Foto Udarno Vijesti

FOTO/ U azilu se smrzlo sedam pasa

U azilu za pse u Bijeljini, zbog izuzetno niske temperature, uginulo je sedam pasa, a na društvenoj mreži “Facebook” pojavile su se užasne slike uginulih životinja uz oštre i osuđujuće kritike građana.

Neshvatljiv je nemar i nebriga nadležnih u prihvatilištu za pse, pišu građani u komentarima, navodeći da   je bilo bolje i potrebnije otvoriti azil i pustiti pse na slobodu.

“Sigurni smo da bi se mnogi psi bolje snašli i preživjeli, a ovako je uginuće je bilo neminovno u ledenim i zatvorenim prostorijama“, navode između ostalog brojni članovi ove društvene mreže.

Građani su ogorčeni zbog situacije u azilu i traže da se provjeri rad ove ustanove.

Nebojša Karišik, vlasnik veterinarske stanice “Prima-vet”, koja obavlja poslove higijeničarske službe na području opštine Bijeljina,  rekao je Srni  da su slike nastale u periodu kada je temperatura bila izuzetno niska, i ispod minus 25 stepeni Celzijusovih, te da ne krije  da je bilo uginuća pasa.

“Često dobijamo polumrtve pse, koji su imali loš tretman, a u ovako lošim vremenskim  uslovima  psi koji su slabije otpornosti najčešće i uginu”, rekao je Karišik i dodao da je riječ o psima koji su unaprijed bili osuđeni na uginuće.

On je dodao da su u vrijeme niske temperature obroci za pse bili pojačani, ali da pse, uprkos trudu,  nije bilo moguće spasiti.

“Za ova dva dana  sa javnih površina i dvorišta sugrađana uklonili smo 52 leša smrznutih životinja. Ove životinje  su uginule u prirodi, a neke su vlasnici loše zaštitili. To pokazuje da je bilo izuzetno teško očuvati životinje u ovim uslovima“, rekao je Karišik.

On je istakao da je najgore što su potresne slike  postavljene na “Facebook”, te da je problem bio u tome što leševi životinja nisu mogli da se dostave do dijela gdje se ostavljaju nakon uginuća.

Komentarišući tvrdnje da je loš tretman pasa u azilu, Karišik je istakao da se na hrani ne štedi, te da je ishrana pasa zasnovana na proizvodima  koji su  isključivo namijenjeni za pse.

“Hrana koja se koristi orginalna je, a izbjegavamo da uzimamo hranu u vidu donacija, jer ne možemo da pratimo njen  kvalitet“, rekao je Karišik i dodao  da je postojao problem sa pumpama za vodu, što se odrazilo na stanje u azilu.

Problem smrzavanja cijevi i samim tim nepostojanje vode za pse u prihvatilištu samo je činjenica koja potvrđuje da psi nisu imali dobar tretman, te da je njihovo uginuće nastupilo zbog smrzavanja

U azilu za pse u Pučilama kod Bijeljine trenutno se nalazi 19 pasa.

 

Nezavisne/Informer.ba