BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

FOTO i VIDEO/ Mevlid Jašarević (23) napadač na ambasadu SAD-a

Napadač na ambasadu SAD-a u Sarajevu je Mevlid Jašarević (23), a uhapšene su još dvije osobe iz Sarajeva

Jašarević je rodom iz Novog Pazara, 1988. godište, bio je u zatvoru u Austriji, te je u februaru 2010. bio u Gornjoj Maoči u BiH, smatra se jednim od vođa vehabijskog pokreta.

U napadu na ambasadu SAD-a dvije osobe su pogođene. Jedan policajac je ranjen u glavu, drugi u  nogu.

Napadač je počeo pucati iz kalašnjikova sa tramvajske stanice na Marindvoru, imao je crnu torbu a sumnja se u posjedovanje eksploziva.

Napadač je imao dugu bradu i izgleda da je riječ o vehabiji. Odjeven je poput “istočnjaka”.

Portparol MUP KS-a Irfan Nefić potvrdio je za BHT1 da se radilo o jednom napadaču koji je prilikom intervencije ranjen, i da je prebačen u bolnicu.

U toku je i evakuacija Importane centra na Marijin dvoru zbog sumnje o postavljenoj auto-bombi koju je, prema navodima pojedinih medija, postavio pomagač napadača na Američku ambasadu.

Mevlud Jašarević je u vehabijskom pokretu poznat pod imenom Abdurahman. U Gornjoj Maoči boravio je više puta, a naročito u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine. Njegov otac zove se Ismet i stalno je nastanjen u Novom Pazaru.

Jašarević je poznat policiji od ranije,  zbog slučaja u kome je u Novom Pazaru čekao deset ambasadora sa nožem u ruci. Prilikom posljednje posjete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, jer je prilikom pretresa kod njega pronađen nož, rekao je srpski ministar policije Ivica Dačić.

Za Jašarevića rođenog u decembru 1988. godne, može se saznati da je 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je uzeo 100.000 eura. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije, po informacijama Pressa. Po istom izvoru, Jašarević je jedno vrijeme boravio u Gornjoj Maoči, mjestu poznatom kao okupljalištu vehabija, a u Novi Pazar se vratio ‘da širi Islam’.

 

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Srpski obavještajni krugovi nastavljaju specijalni rat, Mevlid Jašarević u službi BIA-e

    Srpski obavještajni krugovi u čvrstoj sprezi sa diplomacijom još od vremena izgradnje Srpske kneževine u vrijeme Otomanskog sultana pokazuju diplomatsko-obaveštajno umijeće. Njima je hajdučija «u krvi» a jedan od prvih svjetskih terorista u specijalnoj akciji organizovanoj u srpskoj kuhinji je bio čak i povod prvog svjetskog rata. Pokazujući svo umijeće u specijalnom ratovanju akcija je uspješno provedena na teritoriju druge države, Bosne i Hercegovine a izvođač opet agent Gavrilo Princip tuberkulozni mladić, očajan i davno osuđen na smrt.

    I ovaj put obavještajne službe su vrbovale kriminalca koji je odležao 3 godine u zatvoru za oružanu pljačku kao savršenu osobu za manipulaciju i provođenje aktivnosti u okviru specijalnog rata kojeg Srbija i dalje vodi na teritoriju drugih država. Projekt Gornja Maoča je jedan od brojnih nastao u Beogradu, odnosno to je “samo pipak hobotnice” koja upravlja grupama i grupicama islamskih fanatika među kojima pojedinci predstavljaju visoke obavještajce, dio su vrbovani kriminalci a veći dio sirotinja, ogorčeni, siromašni, neobrazovani a u nekim slučajevima psihijatrijski slučajevi kao i lečeni narkomani i alkoholičari. Jašarević nije slučajno usamljeni primjer koji se doselio u BiH sa zadaćom da BiH muslimane “vrati na pravi put” pored njega u istoj grupi u Maoči su se nalazili i Mirsad Omerović i Adem Demirović koji su u Gornju Maoču došli iz srbijanskog gradića Tutina zatim Pavlović, Idić i Ismaili koji su iz Beograda i Kolić koji je iz Novog Sada.
    Nakon što je 380 pripadnika Specijalne policije u akciji Svjetlost raskrinkalo šaradu vehabija koji su zapaženi po “bijesnim” automobilima stranih registracija koji jurcaju putevima i prolijeću kroz raskršća a i povremeno uzbunjuju domaću i međunarodnu javnost različitim ispadima koji treba da ukažu na opasnost islamskog terorizma u BiH a Bošnjake kao narod sklon terorizmu što je sasvim suprotno kulturi i običajima istih a opet svojstveno njihovim istočnim «hajdučkim» susjedima, agenti i veze su privremeno povučeni do raspoređivanja na nove zadatke. Jašarević se nakon toga, kako je i sam rekao, „vratio u Novi Pazar da širi Islam”.
    Nova prilika za naizgled mali ispad i jednostavnu akciju se ukazala već 2010 godine kada je prilikom posjete ambasadora Novom Pazaru Jašarević zajedno sa Muratovićem imao zadatak da provocira strane diplomate svojim bradatim četničkim izgledom i skraćenim nogavicama. Prilikom privođenja od strane srpske milicije Muratović je poslušno pokazao legitimaciju dok je Jašarević i dalje siguran u sebe i svoje nalogodavce igrao ulogu opasnog i fanatičnog islamiste, pri sebi je nosio i nož koji nije imao nikakvu praktičnu svrhu osim da opravda ulogu opasnog muslimana spremnog da «zubima i nožem» napadne prisutni skup obezbijeđen mnoštvom dugih i kratkih cevi. Naravno dobro je znao da neće upasti u ozbiljne neprilike jer je na već isplaniranom zadatku nakon kojeg su obojica poslije saslušanja od nekoliko sati puštena na slobodu.

    28.10.2011. dok su se građani Bosne i Hercegovine vraćali kući sa posla ili gledali poslijepodnevne programe na televiziji, istovremeno je rojterov fotograf Dado Ruvić već imao spremne fotografije za članak koji glasi «Radikalni islamist pucao na Američku ambasadu u Sarajevu u terorističkom napadu» a «Bosanski presjednik» je stigao da izjavi reporterima da je pucnjava ispred amasade teroristički napad.

    Državljanin Republike Srbje, Mevlid Jašarević dovezao se ispred ambasade u Sarajevu, u Sarajevu, iako mu je ona u Beogradu bila mnogo bliža, planski i smišljeno demonstrirao je silu na sigurnoj udaljenosti odnosno izvan teritorija ambasade, američkog tla, na kojem bi odmah bio odmah ubijen ali napad nije imao nikakvu svrhu osim izazivanja incidenta, zloupotrebom boravka u državi Bosni i Hercegovini i zloupotrebom Božjeg imena. Neko vrijeme informacije su bile zbunjujuće, da li je planirano da napadač bude pogođen snajperom u glavu i da se zauvijek izbriše njegova veza sa nalogodavcima, da li je riječ o preuranjenoj vijesti ili je riječ o novinarskoj omašci iako je do okončanja incidenta već bilo dovoljno očevidaca koji su pratili događaj i momenat kad je napadač pucnjem u nogu oboren na tlo i nije pokušavao da i dalje puca te ga je konačno pokupila i ekipa hitne pomoći.

    Sam incident je minoran, amaterski i gotovo bezopasan, ali učinak istog i politički odjek je ogroman, vijest je obišla pola svijeta a diplomatski komentari nisu zakašnjeli. Tako je Aleksandar Džombić oštro osudio napad na ambasadu riječima: «Vehabije su nebrojno puta pokazale da su prijetnja bezbjednosti u BiH i ovo je samo potvrda za odlučnijom akcijom u borbi protiv onih koji su spremni da ugroze ljudske živote zarad radikalnih ideja i ciljeva» a premijer entiteta Milorad Dodik je poručio da Vlada RS spremna da pruži puni doprinos u rasvjetljavanju ovog slučaja. Potpredsjednik RS Emil Vlajki izjavljuje da SAD “žanju ono što su posijali”, navodeći da je ta zemlja godinama podržavala islamski faktor u BiH i čak tolerisala obuku islamskih terorista na području Federacije BiH. “Možda će poslije ovoga što se desilo promijeniti svoje stavove”, kazao je Vlajki.