Svijet Udarno Vijesti

FOTO/VIDEO: Povratak norveškog krvnika na mjesto zločina

Na jednoj od fotografija koje je objavio norveški tabloid VG vidi se norveški krvnik kako stoji u pucačkoj poziciji, kao da cilja u nekoga u vodi tko se pokušao spasiti plivajući. Policija je potvrdila da je Breivik na Utoyu odveden u subotu.

Na temelju njegovih informacija policija će napraviti rekonstrukciju cijelog masakra. Breivika su čuvali policajci naoružani dugim cijevima, a na sebi je imao pancirku i okovane zglobove. Otok je zatvoren za posjetioce još od krvoprolića 22. jula u kojem su većina žrtava bili djeca i tinejdžeri. Mnogi su ubijeni u očajničkom pokušaju bijega plivanjem.

 

 

događaja.

Breivikov advokat Geir Lippestad rekao je kako njegov branjenik stalno ponavlja, kao mantru, da je morao ubiti sve te ljude. ‘Neprestano ponavlja tokom ispitivanja da je ono što je učinio strašno, ali poput mantre govori da je bilo potrebno to učiniti, da započne rat i stvori promjene u Europi‘, rekao je Lippestad, piše Reuters, prenosi Dnevnik.hr

.Breivika su do sada ispitivali 60 sati, a policija kaže da je smiren i kooperativan. Rekli su i kako je rekonstrukcija događaja potrebna kako bi preživjeli i rodbina znali što se tačno dogodilo, ali i da su njegovim ponovnim dovođenjem na otok dobili vrijedne informacije. Tokom ponovnog boravka na otoku nije pokazivao žaljenje za svoje postupke.

 

 

Informer.ba