Svijet Udarno Vijesti

FOTO/VIDEO: Žestoki sukobi demonstranata i policije na protestima koji su okupili 120.000 Grka

U Grčkoj je u srijedu počeo 48-satni generalni štrajka zbog vladinog plana mjera štednje koji će se u četvrtak naći pred poslanicima, a na protestima u Atini okupilo se oko 70.000 ljudi.

Prema podacima policije, u protestima širom Grčke učestvuje oko 125.000 ljudi što je najmasovnije okupljanje od početka krize 2010. godine.

Kako javlja agencija France Presse, demonstranti su se okupili i u Solunu, Iraklionu i Patrasu, uzvikujući parole protiv vlade i mjera štednje.

Sukobi između mladih i policije izbili su u srijedu u centru Atine, u blizini grčkog parlamenta, javlja agencija France Presse.
Oko 200 mladih bacalo je “molotovljeve” koktele i kamenice na barikade koje je postavila policija kako bi blokirala prilaz zgradi parlamenta. Policija je na te napade uzvratila suzavcem.

Dvodnevni štrajk prizemljio je avione, zaustavio javni saobraćaj i zatvorio gotovo sve ustanove i institucije – od carinskih službi do prodavnica i škola.

Rad su u znak protesta prekinuli svi – zubari, ljekari u državnim bolnicama, advokati, vlasnici prodavanica, poreski službenici, apotekari i lučki radnici.

Na ulicama Atine raspoređene su policijske snage zbog protesta.

Policija blokira i put pored grčkog parlamenta, a zatvorene su i dvije stanice metroa, javlja AP.

Sličan 48-satni štrajk u junu obilježilo je nasilje nakon što su demonstranti u centru Atine palili kafiće i potom se sukobili s policijom.

Fena/Informer.ba