Crna hronika Udarno Vijesti

FOTO/ Zenica: Braća ubijenog uzalud molili za slobodu snahe

Žao nam je brata, ali i njegove djece, zato smo išli i kod tužioca i kod sudije, molili ih da Nevresu puste da se brani sa slobode i ujedno se brine o djeci, kazao je Senad Dizdarević, u vrijeme dok je Unkas Arnaut, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici, saslušavao Nevresu Dizdarević (33), optuženu za ubistvo njegovog brata, a svoga supruga Ahmedina (33).

“Dali smo i pismene izjave, nije ni ta žena kriva. Svađali su se stalno”, kazao je Senad, koji je pred Sud došao sa bratom i dvojicom rođaka.

Sudija Arnaut, međutim, nije uslišio molbe Dizdarevića, te je odlučio da Nevresa ostaje u pritvoru najmanje 30 dana.

Braća ubijenog uzalud molili za slobodu snahe

 

“Sud je tako odlučio, nema se tu šta dalje. Valja nam se sada brunuti o toj djeci, a nas četvorica braće imamo svi po dvoje djece. Neće nam biti teško brinuti se o Anadinu (6) i Dževadu (12), ali je svakako bilo bolje da su oni uz svoju majku. Posebno jer je Anadin teško bolestan i juče je trebalo da bude podvrgnut operaciji”, priča nam Esmedin, najmlađi od braće Dizdarevića.

To što su se Nevresa i ubijeni Ahmedin, po riječima njegove braće, proteklih 13 godina zajedničkog života u roditeljskoj kući porodice Dizdarević, u selu Vrselje, nadomak Zenice, često svađali, pa i tukli, osumnjičenu ne amnestira. Tim prije, jer u Centru za socijalni rad Zenica, odakle su nezaposlenom bračnom paru mjesečno na ime naknade za njegu malog Anadina, koji je stoodstotni invalid, isplaćivali 350 KM, nemaju zaprimljenu objavu o nasilju u porodici.

 

“Ahmedin je davno radio u rudniku Stranjani, ali je ostao bez posla. Radio je na nadnici, ali je i puno pio. Nisu lijepo živjeli“, govori njegov brat Senad.

Od Dizdarevića saznajemo da ih niko od nadležnih iz Centra za socijalni rad nije posjetio povodom tragedije, niti se interesovao za status djece.

“Otišao sam u Centar i tražio savjet. Rekli su nam kako će nam isplatiti minimalnu jednokratnu pomoć, ali kada ispunimo formulare. Više nas dođe dokumentacija, nego što ćemo dobiti pomoći, što je strašno”, dodaje Senad.

Ahmedin Dizdarević podlegao je u subotu, nešto prije ponoći, na putu ka zeničkoj bolnici, nakon što je iskrvario od ubodne rane koju mu je nožem u vrat, nakon svađe, zadala supruga Nevresa, koja je istražiteljima priznala ubistvo.

Sin na popravnom

Dok smo danas sa braćom Dizdarevićima razgovarali ispred zgrade Kantonalnog suda u Zenici, Senadu se telefonom javio bratić Dževad (12), sin ubijenog, i rekao mu da je na popravnom ispitu popravio negativnu ocjenu iz matematike. “U utorak ima popravni iz njemačkog jezika, pametno je dijete, valjda će položiti. Zamislite, izašao je na popravni dan nakon što je vidio oca u lokvi krvi i pozvao me da dođem i vozim ga u bolnicu”, kazao je Senad Dizdarević, penose Nezavisne novine.

 

 

Informer.ba