Izdvojeno Politika Vijesti

Frakcijski sukobi unutar SDA: Mehmedović otvoreno napao vrh SDA

Frakcijska previranja u Stranci demokratske akcije radi pozicioniranja u borbi za potencijalnog nasljednika ozbiljno bolesnog Sulejmana Tihića na čelu te stranke, kulminirala su jučer javnom reakcijom SDA-ovog potpredsjednika i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića.

Nova vitalnost

Naime, Mehmedović je skoro iz vedra neba poslao saopćenje za javnost koje su analitičari, iako je u prvi plan istaknuta navodna briga za bh. radnike, prepoznali kao rukavicu u lice vodstvu SDA.

Time je on, očito, samo želio pokazati novu vitalnost u pripremi za isticanje zastave za preuzimanje stranačkog čelništva. Ovim je potvrđeno pisanje “Avaza” da su unutarfrakcijski obračuni za Tihićevog nasljednika već odavno počeli, iako to u SDA nemušto negiraju.

-“Neke lidere na uzavreloj bh. političkoj sceni više zaokuplja šta je rekao reisu-l-ulema nego stvarni životni problemi! Krajnje je vrijeme da se reagira, jer bojim se da će za 30 dana za mnoge radnike već biti kasno! Ne namjeravam da kritiziram rad Vlade FBiH nego da je potaknem da hitno reagira i animira sve nadležne kako bi se sačuvala radna mjesta i dostojanstvo zaposlenih u svim granama” – istakao je Mehmedović u saopćenju za javnost, iako je jučer malo kome bilo jasno šta je potaklo njegovu iznenadnu brigu za naše obespravljene radnike.

Nadalje, istakao je Mehmedović, Vlada Federacije BiH, nadležna ministarstva, kao i menadžmenti javnih preduzeća svojim “radom” usporavaju investicije u elektroenergetskom sektoru i gradnji putnih komunikacija, koje je Vlada Mustafe Mujezinovića skoro dovela do početka.

Smatram da ne postoji niti jedan razlog za to, osim političko-kalkulantskih, a što može biti pogubno i za samu Vladu. Jer, ukoliko se ne starta s izvođenjem radova, prijeti otpuštanje na hiljade građevinskih radnika, i to baš ujesen, kada im je posao najpotrebniji. Apeliram na Vladu FBiH, političke lidere u FBiH da se prestanu baviti kadrovskim križaljkama najnižeg nivoa nego da Vlada FBiH što prije reagira da se zaštiti ova najugroženija grupa stanovništva BiH – zaposleni” – smatra Mehmedović.

Adilova uloga

Kako “Avaz” saznaje, Mehmedović je prije nekoliko dana bijesan došao u Centralu SDA. Donio je pismo u kojem je iznio nezadovoljstvo aktuelnim prilikama u SDA, pa i djelovanjem Vlade FBiH. Navodno je javno negodovao, jer je njegov kolega i šef Kadrovske komisije Adil Osmanović već sam sebe postavio za Tihićevog nasljednika.

Osmanović pravi stranačku infrastrukturu, stalno je u Centrali SDA i nastoji ostaviti dojam da vuče sve konce. Tihić je već skoro otpisan. Razne frakcije na terenu lobiraju za svoje favorite. U svemu tome Osmanovićeva frakcija nastoji marginalizirati Mehmedovića, čemu se on usprotivio. Mehmedović je očekivao da tragom pisma bude pozvan na razgovore u Centralu, ali su njegova upozorenja ignorirana zbog čega je on sada javno istupio“- objašnjava “Avazov” sagovornik iz SDA.

Zašto šute sindikati

U saopćenju za javnost Mehmedović ističe da je u FBiH na sceni najteži oblik izrabljivanja radnika te krivi Vladu FBiH da je “odgovorna za usporavanje investicija u pojedinim javnim preduzećima“.

Zašto granski sindikati šute? Kakav je status policajaca, prosvjetnih radnika i drugih? Pogotovo građevinara i kožarsko-tekstilnih radnika” – pita se Mehmedović.

Stav SDP-a

Kako “Avaz” neslužbeno saznaje, SDP bi se uskoro trebao očitovati po pitanju istupa Šemsudina Mehmedovića. Neslužbeno, u toj stranci smatraju da se Mehmedovićev apel odnosi i na SDA, koja je, također, u vlasti i koja “predstavlja ogromnu populaciju koja je za nju glasala“. Piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Gospodime Mehmedovicu sindikat suti a i ti to znas zato sto tvoj kolega i prvi covjek sindikata ima platu 4000KM i nezeli da je izgubi kao ni ti svoju.Samo ti ako nisi siguran da ces pobijediti stavio si svoju placu na kocku, tvoj kolega to ne zeli. Napravite zakone da se placa zaradi stvarnim radom koji ce biti transparentan. Uradili ste zakone samo kako da uzmete novac koji dodje od nekuda i da ga izmedju sebe podijelite po nazivima pretpostavljenih funkcija. Pljackate narod i drzavu gospodine pa ti i to malo?