BiH Udarno Vijesti

Franc Kos: Nikad nisam negirao da sam strijeljao Bošnjake jer su “ratni zločinci”

Na suđenju za genocid u Srebrenici, ratni zločinac Franc Kos je kazao kako je oficir, za kojeg je kasnije saznao da se zove Vujadin Popović, rekao da se zarobljenici iz Srebrenice dovedeni na Vojnu ekonomiju Branjevo trebaju strijeljati jer su “zločinci”.

Svjedočeći pred Sudom BiH u svoju korist, Kos je rekao kako nikada nije krio da je učestvovao u strijeljanju Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, ali da nije učestvovao u istrebljenju bošnjačkog stanovništva, već da je samo radio po naređenjima.

“Kada je došao autobus sa zarobljenicima na Branjevo, jedan oficir – za kojeg sam kasnije saznao da je Vujadin Popović – kazao je da ti ljudi trebaju biti stijeljani jer su ratni zločinci”, rekao je Kos.

Optuženi Kos je kazao kako mu je rečeno i da treba učestvovati u strijeljanju zarobljenika koji su bili zatvoreni u Domu kulture u Pilici, ali je on to odbio kazavši da ne može više.

Popović, nekadašnji načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 2010. godine nepravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH tereti Kosa, skupa sa Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Na upit advokata Duška Tomića šta bi se desilo da su vojnici odbili izvršiti naređenje da strijeljaju na Branjevu, optuženi Kos je kazao kako se njima vjerovatno ništa ne bi desilo na tom mjestu, ali da im se moglo desiti kasnije.

Kos je ispričao da su pripadnici Desetog diverzantskog odreda VRS-a učestvovali i u napadu na Srebrenicu. “Kada smo došli do uzvišenja iznad Srebrenice, onda smo saznali gdje idemo”, ispričao je Kos, dodavši da su u akciji bili drugooptuženi Kojić i zaštićeni svjedok Z1.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je prezentiralo dijelove iskaza koje su svjedoci dali pred Haškim tribunalom.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, pročitao je dijelove iskaza nekoliko bivših pripadnika Holanskog bataljona u Srebrenici koji se odnose na dešavanja u Srebrenici od 9. do 13. jula 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je prezentiralo i dio iskaza Momira Nikolića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, koji je priznao krivicu za učešće u zločinu u Srebrenici i osuđen je na kaznu zatvora od 20 godina, te Dragana Obrenovića, bivšeg zamjenika komandanta Prve zvorničke brigade VRS-a koji je osuđen na 17 godina.

Naredno ročište zakazano je za 11. novembar ove godine, kada će biti nastavljeno saslušanje optuženog Kosa.

 

Birn/Informer.ba