Svijet Udarno Vijesti

Francuska odbija uhapsiti i Haškom sudu izručiti Florence Hartmann

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da neće uhapsiti Florence Hartmann kako bi išla u zatvor zbog nepoštivanja suda. Nju je ICTY proglasio krivom zbog otkrivanja povjerljivih detalja sa suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, piše Index

Osuđena na sedam dana zatvora

Haški sud je objavio potjernicu za Hartmann koja je osuđena na sedam dana zatvora. Francusko ministarstvo je saopštilo kako se saradnja Francuske i ICTY-ja odnosi samo na ozbiljne zločine koje sud procesuira. “Optužba za nepoštivanje suda, zbog čega je Hartmann osuđena, nije jedan od tih zločina i Francuska smatra da nema pravne osnove na kojoj bi bazirala moguću pomoć oko ovog slučaja”, napisao je u poruci glasnogovornik francuskom Ministarstva pravosuđa.

Hartmann je osuđena zbog pisanja o dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća u svojoj knjizi 2007. godine te u kasnijim objavljenim člancima. Povjerljive informacije koje su izašle u javnost sa suđenja Miloševića su Srbiju povezivale sa masakrom koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici kada je ubijeno 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

Hartmann je pratila rat na našim prostorima za francuske novine Le Monde, a 2000. godine je postala glasnogovornica Haškog suda u eri tužiteljice Carle del Ponte.

Informer.ba