Svijet Vijesti

Francuska povlači 1.000 vojnika iz Afganistana

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je danas, tokom nenajavljene posjete Avganistanu, da će Francuska do kraja 2012. godine povući iz te zemlje 1.000 vojnika – četvrtinu sadašnjeg kontingenta.

Sarkozy je rano jutros doputovao u petočasovnu posjetu Afganistanu, tokom koje treba da se sastane sa avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i američkim generalom Dejvidom Petreusom, te obiđe francuske snage u oblasti Surobi.

On je izjavio da će preostali francuski vojnici biti stacionirani u provinciji Kapisi.

Francuska ima oko 4.000 ljudi u Afganstanu, naveo je Reuters.

Do kraja 2012. godine ćemo povući četvrtinu kontingenta, što je oko 1.000 vojnika“, rekao je Sarkozy u obraćanju francuskim trupama u bazi kod Kabula.

Posjeta francuskog predsjednika Afganistanu uslijedila je poslije posjete američkog sekretara za odbranu Leona Panete, proteklog vikenda, i pošto su SAD i Francuska u junu najavile da će povući vojnike ranije nego što je bilo očekivano.

Francuski vojnici su od 2001. godine učestvovali u međunarodnoj operaciji u Afganistanu, koju predvode SAD i NATO, a za 10 godina je život izgubilo njih 64.

Britanska agencija je ocijenila da će povlačenje vojnika povećati Sarkozijevu popularnost pred predsjedničke izbore u Francuskoj naredne godine.

Rezultati anketa pokazuju da više od polovine Francuza podržava povlačenje iz Afganistana. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba