Svijet Udarno Vijesti

Francuska: Vanredna sjednica Vlade zbog šokantnog ubistva

Vlada Francuske održala je danas vanrednu sjednicu, nakon što je tinejdžer, koji je ranije optuživan za silovanje, ubio 13-godišnju djevojčicu Agnes Marin.

Dječak identifikovan kao Matju. M (17) proveo je četiri mjeseca u zatvoru zbog silovanja maloljetne djevojčice na jugu Francuske. On je nakon provedenog vremena iza rešetaka oslobođen, jer je procijenjeno da više ne predstavlja opasnost po društvo.

Njegovi roditelji rekli su da su tražili školu u koju će ga upisati da bi završio obrazovanje, ali da je odbijen nekoliko puta prije nego što je primljen u “Sevenol international” u mjestu Šambon sur Linon.

Tinejdžer je bio pod nadzorom pravosudnih vlasti, međutim uprava škole je saopštila da nisu znali mnogo o dječakovoj prošlosti.

Djevojčica je nestala tokom prošle sedmice i njeno spaljeno tijelo pronađeno je dva dana kasnije u šumi nedaleko od škole. Bila je silovana i tužilac navodi da je ubijena na užasno brutalan način.

Djevojčicina majka Paola Marin rekla je njena kćerka ne bi umrla da nije bilo nemara u školi. Otac ubijene djevojčice Frederik optužio je školu da im je bila poznata dječakova prošlost i da je imao problema, među kojima su i “činovi seksualne agresije“.

Direktor škole Filip Boven rekao je francuskim medijima da je škola bila svjesna da je dječak imao problema sa pravosudnim organima, ali da nisu znali koje prirode.

Francuski premijer Fransoa Fijon rekao je da u najtežim slučajevima i kada je osumnjičeni maloljetan “tu osobu treba smjestiti u obrazovni centar sa najjačim obezbjeđenjem”.

On je od ministara zatražio da ubuduće uprave škola budu upoznate sa najozbiljnijim slučajevima nasilja koje su počinili maloljetnici, da se više ne bi dešavalo da se učenik upiše, a da niko ne zna da je on pod nadzorom pravosuđa.

 

Srna/Informer.ba