Svijet Udarno Vijesti

Francuska: Zapaljivom bombom uništeno sjedište satiričnog lista koji je vrijeđao muslimane

Nepoznata lica bacila su zapaljivu bombu i potpuno uništila prostorije francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo”, dan nakon što je redakcija lista najavila izdanje čiji će “gost-urednik” biti prorok Muhamed, saopštila je policija.

Isti izvor navodi da je noćas jedan molotovljev koktel bačen na prostorije lista “Charlie Hebdo” i da je uništena oprema i dokumentacija.

U napadu nije bilo povrijeđenih, saopštila je policija, javlja mreža BBC.

“Mi više nemamo novine. Sva naša oprema je uništena”, saopštila je redakcija lista.

U međuvremenu, hakeri su upali na sajt lista “Charlie Hebdo” i postavili poruku na engleskom i turskom jeziku kritikujući časopis. Na sajtu su, takođe, postavljeni fotografija grada Meke, kao i stihovi iz Kurana.

Muslimani su kritikovali magazin 2007. godine nakon objavljivanja karikatura iz danskog lista na kojima je prikazan prorok Muhamed, što je izazvalo bijes među muslimanima širom svijeta.

Satirični francuski magazin “Charlie Hebdo” najavio je juče da će objaviti izdanje koje će “urediti” prorok Muhamed “u čast” islamskog uticaja na pokret arapskog proljeća.

“Kako bi proslavili pobjedu islamista u Tunisu i obećanje libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta da će šerijatski zakon biti osnova pravosuđa u Libiji, magazin ‘Charlie Hebdo’ zatražio je da Muhamed bude gost urednik”, saopštio je juče ovaj list.

Za tu priliku nedjeljnik je prekršten u “Šarija Ebdo”, a na naslovnoj strani objavljena je slika Muhameda sa natpisom “100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha”.

Na poleđini je, takođe, objavljena slika Muhameda sa crvenim nosom i riječima “Da, islam je kompatibilan sa humorom”.

Naslovnica se još prije dvije sedmice pojavila na društvenoj mreži “Twitter”, a mnogi korisnici bili su bijesni i opisali to kao “djetinjariju”.

Izdavač magazina Stefan Šardonije, poznatiji kao Šarb, odbacio je optužbe da provocira.

“Mi radimo naš posao kao i uvijek. Jedina razlika je u tome da je ove sedmice Muhamed na naslovnoj strani, a to je prilično rijetko”, rekao je on France pressu.

Sud u Parizu odbacio je 2007. godine tužbu dvije muslimanske organizacije protiv ovog magazina zbog objavljivanja stripova o proroku Muhamedu koji su prvobitno objavljeni u danskim novinama, što je izazvalo masovne proteste muslimana širom svijeta.

 

Srna/Informer.ba