Svijet Vijesti

Francuzi odbili legalizovati maruhuanu

Francuski premijer Francois Fillon odbio je u petak prijedlog opozicijskih socijalista o dekriminalizaciji marihuane jer bi to, kako je rekao, “potaknulo upotrebu” te droge.

Ljevica je u srijedu ponovo pokrenula raspravu o dekriminalizaciji marihuane u Francuskoj, zauzimajući se u parlamentarnom izvještaju za “kontroliranu legalizaciju” te droge, budući da se politika represije u borbi protiv njezina konzumiranja i s krijumčarima pokazala neuspješna.

Ni na sanitarnom, ni na političkom, ni na moralnom planu, ni na trenutak ne mogu zamisliti da bi država službeno izvijestila mladež da se marihuana ubuduće može slobodno prodavati“, rekao je Fillon u Nici, na skupu simpatizera UMP-a (desnica, na vlasti).

Po njegovim riječima, “legalizacijom droge ne možemo se boriti protiv njezine štetnosti ni protiv mreža koje žive od preprodaje opijata“. “Legalizirati marihuanu znači legalizirati, opravdati i time poticati njezinu upotrebu“, naglasio je predsjednik francuske vlade, prenosi Hina.

Socijalistički zastupnici predložili su da se osnuje nacionalna mreža za marihuanu koja bi organizirala i nadzirala proizvodnju i distribuciju te droge, poput mreža za duhan i alkohol.

Tek što je izašao u javnost, prijedlog je izazvao polemiku, pa i u redovima socijalista. Tako je zastupnik Manuel Valls rekao da se on protivi njegovim “vrijednostima“.

Pušenje marihuane zabranjeno je zakonom iz 1970. koji predviđa maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora i 3.750 eura globe.

U praksi, suci imaju veliku slobodu odlučivanja, pa je zatvorska kazna vrlo rijetka. U slučaju žalbe konzument može izbjeći kaznu ako se odluči za medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć.

 

Fena/Informer.ba