Izdvojeno Region Vijesti

Fratini: Vrata EU za Srbiju otvorena

Ministar spoljnih poslova Italije Franco Fratini izjavio je danas u Trstu da su vrata Evropske unije otvorena za Srbiju kada je reč o sticanju statusa kandidata do kraja ove godine.

Srbija je, poslije hapšenja Ratka Mladića ostvarila značajan napredak. Vrata EU za Srbiju jesu otvorena i treba da budu otvorena za dobijanje statusa kandidata do kraja godine , rekao je Fratini na konferenciji za novinare poslije sastanka šefova diploamtija država članica Centralno-evropske inicijative.
Upitan šta misli o tome da li Srbiji treba odrediti i datum početka pregovora o pristupanju Uniji, Fratini je rekao: Da se ja pitam to bi trebalo da se dogodi što pre. Međutim, određivanje datuma početka pregovora zavisi od tehničke ispunjenosti kopenhaških kriterijuma , rekao je italijanski ministar.
On je ocenio da Srbija ide unaprijed i podsjetio da se Srbija ranije pripremila za odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.
Fratini je takođe upozorio da put neke države ka EU, u ovom sučaju Srbije, ne treba da koče politički motivi.
Ono što ne treba da se desi jeste da politički motivi koče nečiji put ka EU. Otvaranje pregovora zavisi isključivo od tehničke ispunjenosti kriterijuma, a ne od političkih motiva, tako treba i da ostane, jer bi se u suprotnom promenila pravila igre , zaključio je Fratini, piše Press Online.

 

 

Informer.ba