Intervju Vijesti

Fu Jing, zamjenica ministra vanjskih poslova NR Kine: Kina će još ulagati u ekonomiju Bosne

Jing u našu zemlju dolazi sutra  a u ekskluzivnom intervjuu za naš list govori o planovima Kine, kao druge ekonomije svijeta, da ulaže u BiH i njenu privredu.

Kako ocjenjujete odnose između BiH i Kine i vidite li prostora za unapređenje ekonomske, političke i kulturne saradnje između naše dvije zemlje?

Iako su Kina i BiH geografski udaljene, Vaša zemlja nije nepoznata Kinezima. Većina moje generacije zna za Sarajevo. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća film “Valter brani Sarajevo” bio je vrlo popularan u Kini. Čak i danas mnogo Kineza može recitirati tekst napamet. U očima naše generacije grad Sarajevo je bio simbol hrabrosti, pravde i slobode.

Od kada su Kina i BiH uspostavile diplomatske odnose 1995. godine, tradicionalno prijateljstvo između naroda dvije zemlje se nastavlja. Kina razvija prijateljske odnose s BiH, pridržavajući se principa međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi, i zahvaljuje na bh. podršci u vezi s pitanjima od suštinskih interesa za Kinu, kao što su Tajvan i druga.

Neosporno je da dobre političke odnose ne prati saradnja u oblasti ekonomije, kulture i razmjena ljudi, što se treba još poboljšati, te su prioritetni zadaci obje strane jačanje razmjene, komunikacije i produbljivanje međusobnog upoznavanja, kako bismo postigli više rezultata u saradnji i donijeli pravo blagostanje narodima dvije zemlje”.

Drugo mjesto

Kina u ekonomskom smislu polako preuzima lidersku poziciju u svijetu. Koliko joj je zanimljivo bh. tržište?

Dugogodišnjim naporima Kina je postigla ogroman razvoj. GDP Kine 2010. godine iznosio je oko šest hiljada milijardi dolara, što predstavlja porast za 10,3 posto u odnosu na prethodnu godinu i time je kineska ekonomija dospjela na drugo mjesto u svijetu.

Život kineskih građana je, također, značajno promijenjen, potpuno se opraštamo od vremena u kojem je bilo potrebno imati kupon za kupovinu odjeće i hrane. Roditelji u Kini više ne trebaju svaki mjesec da se brinu o tome imaju li dovoljno kupona za hranu ili odjeću za djecu, a njihova djeca se danas više brinu o tome izgledaju li moderno ili ne.

Kina je prije nazivana “carstvom bicikala”, a sada je prva zemlja na svijetu po broju prodatih automobila. Bez obzira na brzinu izgradnje novih gradskih puteva, ipak se ne može dostići brzina rasta broja automobila. Konstantna saobraćajna gužva je problem koji uvijek muči gradske vlasti.

Iako se brzo razvija, Kina ostaje trezvena i nikada nije zaboravila da je ona još zemlja u razvoju. Naš GDP po glavi stanovnika je, otprilike, na 100. mjestu u svijetu“.

Kako prevazilazite probleme u razvoju?

U ekonomskom i društvenom razvoju problemi kao što su neravnomjernost, neusklađenost i neodrživost su još istaknuti. Kako bi rješila ove probleme, kineska vlada je od ove godine počela implementaciju dvanaestog petogodišnjeg plana razvoja s ciljem da promijeni način ekonomskog razvoja, poveća životni standard građana, te da reformama i inovacijama podstiče novi razvoj, i da razvojem rješava probleme u procesu napretka“.

Kineske kompanije izrazile su interes da grade autoputeve u našoj zemlji. U kojim granama bh. industrije Vaša zemlja još vidi interes?

Kineska vlada pridaje veliki značaj ekonomsko-trgovinskim odnosima sa BiH, podržava svoje kompanije da sarađuju i investiraju u BiH. U ranijim godinama međusobna saradnja sporo se razvijala i bila je manjeg obima i na niskom nivou. Posljednjih godina privreda BiH se oporavlja, potreba za izgradnjom infrastrukture, kao što su autoputevi, električne centrale i slično, se povećava i zahtjeva više stranih ulaganja.

U Kini postoje velike kompanije koje ne samo da su finansijski i tehnički sposobne nego imaju i želju da izađu s domaćeg i posluju na međunarodnom tržištu. Da bi se povoljni uvjeti mogli pretvoriti u konkretne rezultate, neophodno je ohrabriti kompanije da se međusobno bolje upoznaju i da nastoje naći prave načine saradnje.

Raduje nas činjenica da su kompanije “Dong Fang Elektric” i “China Bridge and roads corporation” već postigle početne rezultate u BiH“.

U BiH dolazite u vrijeme kada zemlja prolazi teško političko razdoblje i kada njena vlada djeluje u tehničkom mandatu. Mijenja li Kina, kada je riječ o BiH, njenoj politici i nezavisnosti, i na koji način odnos prema BiH?

Ovo je moja prva posjeta BiH i zainteresirana sam za sve. Poslije ću prisustovati Bledskom forumu u Sloveniji. Razvoj političke situacije ima svoj trag, ali vjerujem da se neće mijenjati stav da vlade dvije zemlje trebaju ojačati međusobnu komunikaciju i produbiti bilateralnu saradnju u korist obje strane, bez obzira kako se mijenja politička situacija.

Kina uvažava samostalnost, suverenitet i teritorijalni integritet zemalja na zapadnom Balkanu. Stav Kine da podržava cjelovitost BiH je dosljedan i jasan. Mi poštujemo put razvoja koji su sami izabrali narodi BiH.

Želimo da svi narodi u BiH ulažu zajedničke napore i putem konsultacija i dijaloga rješavaju probleme koji nastaju na putu napretka, da očuvaju stabilnost i podstiču socijalno-ekonomski razvoj“.

Pravedan stav

 Nedavno su se mogle čitati kritike Nacionalnog prijelaznog vijeća što Kina nije odmah priznala Vijeće za novu libijsku vladu. Drži li Vaša vlada ozbiljnim upozorenja da će Vijeće razmisliti o daljnjoj kineskoj poziciji na libijskom tržištu nafte i izgradnje zemlje?

Kina se ne slaže da se druge zemlje silom miješaju u unutrašnji sukob jedne zemlje. Međutim, nakon izbijanja libijske krize, kineska strana je uložila napore za adekvatno rješavanje libijskog pitanja. Kina je u stalnom kontaktu s libijskim Nacionalnim prijelaznim vijećem, poslala je privremenu radnu ekipu u Bengazi i pružila hitnu humanitarnu materijalnu pomoć.

Lideri Nacionalnog prijelaznog vijeća cijene pravedni stav Kine po pitanju Libije, te pozitivnu ulogu koju je Kina igrala u rješavanju libijske krize, zahvalili su Kini na pružanju humanitarne pomoći, obećali da će ispoštovati sve ugovore između kineskih kompanija i Gadafijeve vlasti, pozdravljaju povratak kineskih kompanija u Libiju da završe projekte, te se nadaju da će Kina igrati ulogu u poslijeratnoj rekonstrukciji u Libiji.

Kineska strana će i dalje podržavati napore koje čine sve relevantne strane u obnovi stabilnosti situacije i unapređenju stabilnog prijelaza libijske vlasti i spremna je da zajedno s međunarodnom zajednicom igra aktivnu ulogu u budućoj rekonstrukciji u Libiji.

Na poziv Francuske, Kina je poslala zamjenika ministarstra vanjskih poslova Zai Juna kao predstavnika vlade da kao posmatrač prisustvuje na Međunarodnoj konferenciji “Prijatelji Libije” koja je održana 1. septembra u Parizu“.

Na koji način se Kina bori s globalnom ekonomskom krizom, bilo je čak prijetnji i za smanjenje kreditnog rejtinga Vaše zemlje?

Kao snaga od svjetskog značaja, trend razvoja evropske ekonomije utječe na razvoj i stabilnost svjetske ekonomije. Kina pomno prati implikacije evropske suverene dužničke krize, želi da evropska ekonomija ostane stabilna i nada se da će reforme finansijskih i monetarnih politika vezanih zemalja uspjeti. S obzirom na to da Evropa ima mnogo razvijenih zemalja, i prednosti kao što su solidna ekonomska osnova, napredna nauka i tehnologija i kvalitetni ljudski resursi, vjerujem da je Evropa sposobna prevladati poteškoće.

Kina ima povjerenje u ekonomiju Evrope i euro, i dalje smatra Evropu jednim od glavnih tržišta za ulaganje, te podržava oporavak evropske ekonomije. Mi se, istovremeno, nadamo da će Evropa preduzeti mjere kako bi se obezbijedila sigurnost kineksih ulaganja u Evropi.

Kineska ekonomija se još drži trenda brzog razvoja i učinkovitog rasta u prvoj polovini ove godine. Rast GDP-a je 9,6 posto, rast javnog finansijskog prihoda je 31,2 posto, rast profita preduzeća je 28,7 posto, oduzimajući faktore povećanja cijena, prihod stanovnika u gradovima je porastao za 7,6, a u selima za 13,7 posto. Imamo povjerenje u razvoj Kine i njen suvereni kreditni rejting“.

Kina će glasati i za prijem Palestine u UN. Nema sumnje da je glas druge ekonomije svijeta od velikog značaja za palestinski narod, međutim, kako ocjenjujete politiku Amerike i Evrope u vezi s palestinskom pitanjem?

Kineska strana smatra da stjecanje nezavisnosti i uspostavljanje države predstavljaju neotuđivo i legitimno pravo palestinskog naroda, te osnovu i preduvjet za ostvarivanje mirne koegzistencije dvije zemlje, Palestine i Izreala, što je u interesu trajnog mira u regionu Srednjeg istoka.

Težnja palestinske strane i arapskih zemalja za podrškom UN-a Palestini, u uspostavljanju države i članstvu Palestine u UN-u predstavlja važan potez i ima pozitivni značaj za unapređenje mira na Srednjom istoku u sadašnjim okolnostima, kada su mirovni pregovori u pat-poziciji.

Istovremeno, kineska strana smatra da još treba istrajavati na mirnim pregovorima da bi se riješilo važno pitanje konačnog statusa Palestine i Izreala.

Sve strane treba da i dalje jačaju napore za unapređenje mira i nastoje da se što prije obnove mirovni pregovori. Kineska strana je spremna da zajedno s međunarodnom zajednicom i dalje igra konstruktivnu ulogu u unapređenju mirovnog procesa na Srednjem istoku“.

 

Avaz/Informer.ba