Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Fuad Kasumović uputio poziv Komšiću da se vrati među istinske patriote

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović danas je uputio otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću povodom njegovog odnosa prema načinu utvrđivanja Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH (fiskalni okvir), a koji je u konačnici, kako se navodi, rezultirao nezakonitim donošenjem Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu.

Rezultat toga, kako stoji u Kasumovićevom pismu, su i odluke Fiskalnog vijeća na sjednici koja je održana 15.juna u Banjoj Luci.

“Moja je namjera da iskažem zabrinutost i razočarenje što ste se i vi našli na strani onih koji državu hoće da ruše upravo državnim budžetom. Time se stranka kojoj pripadate i u kojoj obnašate vrlo visoku funkciju, jasno stavila na stranu onih političkih snaga koje već godinama ‘dokazuju’ da je Bosna i Hercegovina neodrživa i da što prije treba pristupiti njenom ‘mirnom razdruživanju’.

Nije poznato na koji bi se to način ‘mirno razdružili’ ali posljedice takve vratolomije nije teško pretpostaviti”, navodi se u Kasumovićevom pismu upućenom Komšiću.

Kasumović podsjeća Komšića da nema pravo na slijepu stranačku poslušnost jer ga na funkciju člana Predsjedništva BiH nije izabralo samo glasačko tijelo SDP-a, nego znatno širi krug građana Federacije BiH.

” To se jasno vidi iz broja glasova koji ste na posljednjim općim izborima u BiH dobili vi. Siguran sam da vaši birači žele jaku državu Bosnu i Hercegovinu. Vaša šutnja kao i odluke vaših kadrova vratili su preko budžeta državu u 2008. godinu i tu je po zadnjoj Odluci Fiskalnog vijeća zaledili do 2016. godine, a entitete jačaju i od njih prave dvije države. Gospodine Komšiću, iskreno se nadam da ćete se nakon svega ipak vratiti tamo gdje vam je mjesto, među istinske patriote ove države”, kaže se u Kasumovićevom pismu upućenom Komšiću.

Fena/Informer.ba