BiH Udarno Vijesti

Fuad Mistrić: Tražit ćemo pravdu za našeg Amara na Vrhovnom sudu FBiH

Porodica Mistrić saopštenjem za javnost obavijestila je da je dobila zvaničnu presudu za ubistvo Amara Mistrića od 13. avgusta 2009. godine u Sarajevu u ugostiteljskom objektu “Ocho rios”.

Prema presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, za ubistvo Amara Mistrića su osuđeni Edin Vuk i Anel Herak na 16, odnosno 6 godina zatvora.

Edin Vuk je osuđen na 16 godina zatvora za svirepo ubistvo, a Herak na 6 godina i osam mjeseci zatvora za nasilničko ponašanje i izazivanje opšte opasnosti.

Midhat Čajić i Almir Bravo dobili su po šest mjeseci zatvora zbog neprijavljivanja počinilaca nakon učinjenog krivičnog djela.

Sudskim vijećem je predsjedavala sudija Adisa Zahiragić, koja je ranije predsjedavala u postupku i za ubistva Denisa Mrnjavca i Amera Čehajića.

Porodica Mistrić je izrazila nezadovoljstvo visinom presude i najavila da će se na ovu odluku žaliti Vrhovnom sudu Federacije BiH, od kojeg traži da se kazne Vuku i Heraku povise na 20 i 15 godina zatvora.

“Ovako sramnu  presudu niko nije očekivao. Nadali smo se puno većoj kazni za monstruozno ubistvo našeg sina. Kao roditelj, čovjek, kao neko ko je učestvovao u stvaranju ove države a pri tome ostao invalid RVI 70% jako sam razočaran u pravosudni sistem BiH. Naravno, ovo nije kraj, nećemo odustati od borbe za pravdu. Pred nama su Vrhovni sud, Ustavni sud i sve druge instance. Tu se nadamo istinskoj pravdi, a ako ne nađemo pravdu u BiH, postoje pravosudne institucije u inostranstvu gdje ćemo tražiti pravdu za našeg ubijenog sina. Našeg Amara nema, niko ga ne može vratiti, ali je toliko mladih ljudi u Sarajevu, Bosni i Hercegovini koji ne mogu izaći slobodno jer vreba opasnost od ubica na ulicama”, saopštio je Fuad Mistrić.

“Apsurd na ovom suđenju je, između  ostalog da Anel Herak nije uopšte suđen za posjedovanje oružja. U sudnici je opisivao sam događaj, rekavši navodno da mu je pištolj ispao iz torbice i otskliznuo po podu do Amara, što naravno nije tačno, jer prema izjavama svjedoka, Herak je 5-6 puta  udario Amara u glavu kundakom od pišolja i tada je Heraku na leđa skočila jedna djevojka koja je htjela pomoći Amaru. Također, apsurd je Heraku presuditi za izazivanje opće opasnosti, iako u policijskom izvještaju stoji da je isti momak pucao direktno u trudnu ženu koja je bila u 9. mjesecu trudnoće”, rekao je Fuad Mistrić.

Amar Mistrić ubijen je 13. avgusta 2009. godine hicem iz pištolja u glavu u ugostiteljskom objektu u kojem je bio suvlasnik.

I Vuk i Herak su odmah poslije ubistva prebjegli u Hrvatsku u Omiš, gdje su uhapšeni te  deportovani u BiH.

Ranija krivična djela Vuka i Heraka

Herak je 10. maja 2009. godine u Sarajevu pucao na automobil Nejre Varatan, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, a u kojem se vozila sa suprugom.

Herak je za nasilničko ponašanje i saučesništvo u ubistvu Amara Mistrića dobio četiri godine zatvora, a za izazivanje opšte opasnosti (kada je pucao na trudnicu) tri godine, te mu je izrečena ukupna jedinstvena kazna od šest godina i osam mjeseci zatvora.

Edin Vuk je od ranije poznat policiji i osuđivan je.

Na 20 mjeseci zatvora osuđen je zbog nasilničkog ponašanja, jer je 2. jula 2009. godine u Ilijašu ušao u prodavnicu “Mobil Frend”, gdje je izvadio pištolj koji je stajao iza pasa i repetirao ga, te drškom udario više puta u predjelu glave vlasnika radnje, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Poslije samo mjesec dana, ubijen je Amar Mistrić.

Informer.ba