BiH Udarno Vijesti

FUP o smjeni Dragana Vikića

Federalna televizija, po tko zna koji put, kada je u pitanju direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, obmanjuje javnost plasirajući neistine, saopćeno je iz FUP-a.

Radi istinitog i objektivnog informiranja javnosti, Federalna uprava policije oglasila se saopćenjem za javnost u kojem obrazlaže prestanak radnog odnosa Dragana Vikića.

O “slučaju” Dragan Vikić, Federalna uprava policije je ranije obavijestila javnost da je Dragan Vikić, prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH, ispunio uvjete za prestanak radnog odnosa, a naročito imajući u vidu Zaključak Vlade FBiH sa 24. sjednice, gdje Vlada nalaže da se ažuriraju rješenja o prestanku radnog odnosa po sili zakona. Kadrovska služba FUP-a je sačinila Rješenje o prestanku radnog odnosa Draganu Vikiću i shodno tomu, postupila isključivo u okviru Zakona, navodi se u saopćenju i dodaje da je “Zakonom o policijskim službenicima regulirano da policijskim službenicima FUP-a prestaje radni odnos s navršenih 40 godina mirovinskog staža“.

Služba za pravne i kadrovske poslove FUP-a u svom redovitom radu utvrdila je da u tijeku ove godine pet policijskih službenika ispunjava taj uvjet za prestanak radnog odnosa, među kojima je i Dragan Vikić. Kadrovska služba je tim policijskim službenicima sačinila rješenja o prestanku radnog odnosa s 31. decembrom 2011. godine. Navedena zakonska odredba je obvezna i ne predviđa ikakve izuzetke, te je Federalna uprava policije postupila isključivo u okviru koji Zakon određuje, naglašavaju iz FUP-a.

Dragan Vikić je postao “slučaj” i zaštita njegovih prava se ne traži putem institucija sustava, odnosno pravosudnih organa, već Federalna televizija raspravlja i sudi o tomu. Federalna televizija je čak uzela sebi za pravo da smjenjuje direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača i naređuje Vladi Federacije BiH? S tim u vezi, javnost neka prosudi i sudi da li se ovdje radi o policijskoj ili medijskoj hunti, navodi se u saopćenju iz Kabineta direktora FUP-a.

 

Fena/Informer.ba