Crna hronika Vijesti

FUP: Zaplijenjeno 1.037 grma heroina

U akciji presijecanja krijumčarenja droge, koju su jučer započeli policijski službenici Federalne uprave polcije (FUP), na području Kantona Sarajevo (KS) uhapšeno je šest osoba te pronađeno 1.037 grama heroina.

Za uličnu prodaju bilo je pripremljeno 37 grama te još 800 grama tzv. miks-materije koja se miješa s drogom, a radi se o količini narkotika čija se vrijednost na ilegalnom narkotržištu kreće od 60 do 80 hiljada KM.

Istovremeno, u akciji na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) slobode je lišena jedna osoba kod koje je pronađena 31 stabljika biljke koja asocira na indijsku konoplju, te određena količina zeljaste materije koja, također, asocira na indijsku konoplju i niz drugih predmeta za pripremu i pakovanje droge.

Među ostalim, u ovim akcijama pronađeno je i vatreno oružje – dva pištolja,  jedan plinski pištolj, palica sa suzavcem i određena količina municije.

Kako je danas na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo zamjenik načelnika Sektora krim-policije FUP-a Edin Vranj, najvjerovatnije se radi o presijecanju međunarodnog lanca krijumčarenja droge koja je “došla” iz Srbije, te o kriminalnoj grupi čiji su akteri odranije poznati organima gonjenja.

Vranj navodi da su u policiji očekivali da će zaplijeniti veću količinu droge, a s obzirom na operativna saznanja kojima  raspolažu, te ističe da je  u ovoj akciji ostvarena izuzetno dobra saradnja s kantonalnim MUP-ovima i Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA).

Načelnik FUP-ovog Odjela za borbu protiv zloupotrebe droga Ivan Trezner naglašava da još traje kriminalistička obrada cijelog slučaja da bi se dokazao međunarodni karakter krijumčarenja narkotika.

Po njegovim riječima, o saznanjima kojim raspolažu izvijestili su kolege iz Srbije, te očekuju informaciju u vezi s tim, da bi eventualno nova saznanja bila upotrijebljena u daljnjoj istrazi u ovom predmetu.

Govoreći o akciji izvedenoj na području ZDK-a, šef Detašmana Zenica Mirnas Buljubašić kazao je da je osoba koja je tamo uhapšena osumnjičena za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet narkotika i nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Inače, aktivnosti u vezi s pokrenutom akcijom danas su nastavljene na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i u toku su pretresi više lokacija na području Konjica.

Kako je rečeno, uhapšene i osumnjičene osobe će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predane u nadležnost Tužiteljstva BiH.

 

Fena/Informer.ba