Svijet Udarno Vijesti

Gadafi bi azil mogao potražiti u Srbiji ili Hrvatskoj

Libijski lider Moamer Gadafi i dalje je na teritoriji Libije, ali je napustio glavni grad Tripoli, a politički azil mogao bi tražiti u pet država s kojima ima dobar odnos, među kojima su Hrvatska i Srbija, rekla je članica Libijskog nacionalnog savjeta Fatima Mahmud.

Posljednje informacije kojima raspolažemo kažu da je i dalje na teritoriji Libije, ali je napustio Tripoli. Raspolažemo informacijama da bi, ako ne bude uhapšen ili ubijen, mogao tražiti politički azil u pet država s kojima do danas ima dobar odnos“, rekla je Mahmudova za ”Večernji list”.

Uz dvije afričke zemlje, Čad i Alžir, jednu južnoameričku Venecuelu, mogao bi otići i u dvije evropske zemlje, Hrvatsku i Srbiju. Poznato je da te države, njihova vlast ili moćni političari i dan-danas s njim komuniciraju i savjetuju ga, navodi zagrebački dnevnik.

Gadafi je u veoma dobrim odnosima sa Srbijom i s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem koji mu je ponudio pomoć u ime velikog prijateljstva. Mesić je rekao ove sedmice da mu se prije nedjelju dana javio libijski lider i da je želeo kompromis, ali nakon prestanka NATO napada.

U redovima Gadafijevih snaga bilo je puno plaćenika i vojnih stručnjaka iz afričkih zemalja, ali i s područja bivše Jugoslavije, posebno Hrvatske i Srbije. Libijski pobunjenici na aerodromu u Tripoliju zarobili su petoricu Srba, optužujući ih da su Gadafijevi snajperisti.

Pobunjenici su, uz podršku NATO-a, ušli su u Tripoli nakon šest mjeseci od početka pobune u toj zemlji. Trenutno se ne zna gdje se nalazi Gadafi, koji je 40 godina vladao, i za njegovo ubistvo ili hapšenje raspisana je nagrada od 1,7 miliona dolara. Mnogi strahuju da bi nakon okončanja Gadafijeve vlasti u toj zemlji mogao izbiti građanski rat.

 

Srna/Informer.ba