Svijet Udarno Vijesti

Gadafi: NATO neka se povuče ili će se suočiti sa katastrofom

 

Libijski lider Moamer Gadafi poručio je danas svojim pristalicama na skupu u Tripoliju da će ostati na čelu države i upozorio savez na čijem je čelu NATO da prekine vazdušne napade ili će se suočiti sa katastrofom.

Savjetujemo vam da se povučete prije nego što se suočite sa katastrofom“, rekao je Gadafi u telefonskom obraćanju prisutnima na Zelenom trgu, koji su mahali državnim zastavama i slikama libijskom vođe.
On je pozvao NATO da prizemi svoje avione i počne razgovor sa libijskim narodom. Gadafi je takođe osudio odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za njegovo hapšenje.

Libijski pobunjenici, koji su na početku ove nedelje prišli Tripoliju na 80 kilometara, danas su bili primorani da se povuku, nakon što su vladine snage izvršile raketni napad na njihove položaje.
Napredovanje pobunjenika prije pet dana do malog grada Bir al Ganamu povećalo je mogućnost da se u četvoromjesečnom sukobu dogodi prekretnica. Pobunjenici se sada povlače pod kišom raketa “grad”, ruske proizvodnje, javio je izveštač Rojtersa.
U NATO-u raste frustracija zbog sporog napredovanja snaga koje se bore protiv Gadafija, a pojedine članice alijanse brinu zbog troškova vojne operacije, civilnih žrtava i činjenice da međunarodna intervencija traje mnogo duže nego što se očekivalo.

 

Blic/Informer.ba