Izdvojeno Svijet Vijesti

Gadafi pozvao na ”čišćenje” Tripolija

Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je danas svoje pristalice da očiste Tripoli od pobunjenika, koje je nazvao pacovima, krstašima i nevjernicima.

U kratkoj audio poruci koji su emitovale televizije lojalne pukovniku, Gadafi je pozvao sva libijska plemena da se okupe i protjeraju iz zemlje strane agente.

“Libija pripada libijskom narodu, a ne agentima, ne imperijalizmu, ne Francuskoj, ne Sarkoziju, ne Italiji. Tripoli pripada vama, ne onima koji se oslanjaju na NATO”, rekao je libijski lider.

Pobunjenici su prethodno tokom žestokih sukoba sa Gadafijevim borcima u Tripoliiju opkolili stambeni blok u kojem se, kako oni misle, nalaze Gadafi i njegovi sinovi.

Međunarodna kontakt grupa saopštila je na sastanku u Istambulu da će intervencija NATO-a u Libiji biti nastavljena do potpunog ispunjavanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o zaštiti civila.

Kontakt grupa pozvala je Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju o odmrzavanju libijske imovine, koja je trenutno obuhvaćena međunarodnim sankcijama.

Vođa pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafa Abdel Džalil prethodno je upozorio da će bez hitne pomoći u Libiji nastati humanitarna kriza. Savjet je saopštio da mu je hitno potrebno pet milijardi dolara.

Džalil je pozvao Libijce u dijelovima zemlje koji su još pod Gadafijevom kontrolom da se “pridruže revoluciji”.

Pobunjenici, istovremeno, pokušavaju da potisnu Gadafijeve snage prema njegovom rodnom gradu Sirtu, nakon što su preuzeli kontrolu nad najvećim dijelom Tripolija.

Gadafijevi borci pružaju snažan otpor, a Sirt je i dalje pod njihovom kontrolom.

 

Srna/Informer.ba