Svijet Udarno Vijesti

Gadafi prijeti slanjem stotina “mučenika” na napade po Europi

Moamar Gadafi zaprijetio je da će izvesti stotine napada po Europi kako bi se osvetio za akciju koju predvodi NATO u Libiji.

U govoru objavljenom na libijskoj državnoj televiziji Gadafi je rekao: “Stotine Libijaca postat će mučenicima u Europi. Rekao sam vam da sada vrijedi pravilo oko za oko, zub za zub. Ali dat ćemo im šansu da se opamete. Kanarski otoci, Sicilija, ostali mediteranski otoci, kao i Andaluzija u Španjolskoj bili su arapski otoci i trebaju biti oslobođeni“.

Gadafi, čije snage ratuju s pobunjenicima i trpe zračne napade NATO-ovih vojnih aviona, je održao govor pred oko 50.000 ljudi u pustinjskom gradu Sabhi, oko 800 kilometara južno od Tripolija.

“Žele kontrolirati našu naftu i ljubomorni su jer nam je Bog dao taj dar”

Skup je održan kako bi se pokazalo da Gadafi još uvijek uživa veliku podršku u krajevima koji su pod njegovom kontrolom. “Libijski narod nema problema, kolonijalne snage su oni koji ga imaju. Žele kontrolirati našu naftu i ljubomorni su jer nam je Bog dao taj dar“, rekao je.

Ne bojimo ih se. Nemamo drugog izbora, moramo se oduprijeti, postati mučenici i boriti se do kraja”, završio je, prenosi Guardian.

Aktivistička mreža pobunjenika komentirisala je Gadafijev posljednji govor saopštenjem u kojem piše da “svaki Gadafijev govor pokazuje sve veći očaj i otuđenje“.

 

Informer.ba