Svijet Udarno Vijesti

Gadafi: Sarkozy je mentalno poremećen i ratni zločinac!

Libijski lider Moamer Gadafi nazvao je danas predsednika Francuske Nikolu Sarkozijaratnim zločincem“, koji je “bacio ljagu na istoriju svoje zemlje”.

Taj Sarkozy je ratni zločinac koji je ukaljao istoriju francuske nacije i upropastio odnose svoje države sa Libijom i muslimanskim zemljama“, kazao je Gadafi u poruci svojim pristalicama u Tripoliju.
On je, takođe, preko megafona, poručio i da je Sarkozi “mentalno poremećen”, preneo je AFP.

 “Pokrenuvši krštaški pohod protiv libijskog naroda, poveo je svoju zemlju u izgubljeni rat. On nije Francuz. Francuski narod bi trebalo da osudi takav zločin“, kazao je Gadafi.

Francuski parlament je prije dva dana podržao nastavak učešća te zemlje u okviru vojne operacije NATO-a u Libiji, a zvanični Tripoli saopštio da žali zbog takve odluke Pariza.
Za nastavak učešća u operaciji glasalo je skoro 500 poslanika donjeg doma parlamenta, kako desničara iz tabora predsednika Sarkoziya, tako i opozicionih socijalista, a samo 27 poslanika je bilo protiv.

U međuvremenu, Gadafi je pozvao svoje pristalice da “krenu” na Bengazi, uporište pobunjenika na istoku zemlje, da bi ga “oslobodili od izdajnika“.

Zakucao je čas za bitku, pripremite se da krenete na Bengazi, na Misratu (enklavu 200 kilometara istočno od Tripolija) i na planine na zapadu“, rekao je Gadafi u poruci prjienetoj preko razglasa njegovim pristalicama okupljenim u Al Edželatu, istočnom delu Tripolija.

U ovoj poruci, njegovoj trećoj od 1. jula, libijski vođa rekao je da je njegov narod najjači jer brani svoje dostojanstvo, čast i svoju zemlju i će “krstaši“, u aluziji na NATO-a koji bombarduje njegove snage od marta, biti pobeđeni jer vode “nepravedni rat“.

Mi smo tu i ostaćemo na ovoj zemlju, ja ću ostati uz svoj narod do poslednje kapi svoje krvi“, rekao je Gadafi.

Istovremeno libijski pobunjenici su učvrstili svoje pozicije na zapadu zemlje, blizu grada Al Asaba, strateškog grada na 80 kilometara južno od Tripolija, i najavljuju kretanje u ofanzivu na naftni grad Bregu.

 

Tanjug/Informer.ba

 

Tanjug/Informer.ba