Svijet Udarno Vijesti

Gadafijeva kćerka pozvala na rušenje nove vlasti

Kćerka nekadašnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija, Ajša, pozvala je danas Libijce da svrgnu nove vladare u zemlji, čime je vjerovatno prekršila odredbe na osnovu kojih je dobila izbjeglički status u Alžiru odakle je i uputila poruku, javio je AP.

Ajša je, u audio poruci za sirijsku televiziju Al-Raid, pozvala na pobunu protiv ljudi koji su svrgli s vlasti njenog oca, odnosno protiv vlade koja je, kako je kazala “došla s NATO avionima”.

“Moj otac nije otišao, on je uvijek s nama”, oglasila se Ajša po isteku 40-odnevne žalosti za svojim ocem. “Ne zaboravite naređenja svog oca koji vas je pozvao da nastavite da se borite, čak i kada više ne čujete njegov glas.”

Gadafija (koji je bio libijski vođa 42 godine) 20. oktobra ubili su libijski pobunjenici, zajedno s njegovim sinom Mutasimom.

Kad je libijska prijestonica Tripoli pala u ruke pobunjenika, Ajša je sa svojom majkom i dvoje braće izbjegla u susjedni Alžir, podsjeća američka agencija.

Ajša je današnjom izjavom, navodi AP, prekršila obećanje alžirskim vlastima da ona i članovi njene porodice neće davati političke izjave kako ne bi izgubili status humanitarnih izbjeglica.

Nakon slične izjave iz septembra, alžirski zvaničnici su je upozorili da bi mogla da bude protjerana iz zemlje.

Alžirske vlasti su imale dobre odnose s Gadafijem, a sada nastoje da poprave odnose sa novim libijskim liderima, podsjetio je AP.

 

Agencije/Informer.ba