Svijet Vijesti

Gadafijeve snage nastavile granatiranje Misrate

Snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju gađale su u nedjelju Misratu, koju drže pod opsadom već više od šest sedmica, raketama “grad” i automatskim oružjem, usprkos tvrdnjama libijskog režima da su zaustavljene vojne operacije u tom gradu, prenose agencije.

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim izjavio je jutros da je vojska obustavila operacije protiv pobunjenika u Misrati, ali da se nije povukla iz grada kako bi omogućila lokalnim plemenima da pronađu mirno rješenje, prenijele su agencije.

“Oružane snage se nisu povukle iz Misrate, već su samo suspendirale operacije. Plemena namjeravaju riješiti problem u roku od 48 sati i mi vjerujemo da će ova bitka biti riješena mirnim, a ne vojnim putem“, rekao je Kaim na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Kaim je ranije najavljivao da će se vojska povući iz Misrate i prepustiti lokalnim plemenima da riješe sukob bilo pregovorima, bilo silom.

U jučerašnjim žestokim okršajima u Misrati, koja se nalazi na sjeverozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prijestolnice Tripolija, poginulo je 28, a ranjeno 100 osoba, javio je AFP.

U sukobima u tom gradu u prosjeku gine 11 ljudi dnevno.

U međuvremenu, u prvom napadu američke bespilotne letjelice “predator”, čiju je upotrebu prije tri dana odobrio američki predsjednik Barack Obama, uništen je jedan od Gadafijevih sistema za lansiranje raketa kojim su, navodno, gađane civilne mete u Misrati, naveo je AP.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

 

(Fena/Informer)