Svijet Vijesti

Gadafijeve snage suzbile napad NATO i pobunjenika na Bregu

Libijske snage suzbile su koordinisani napad snaga NATO i pobunjenika na strateški važan naftni grad Bregu na istoku zemlje, saopštio je portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim, ističući da takav napad krši mandat UN koji je  NATO dobio u cilju zaštite civila.

On je rekao da je “nemilosrdan” koordinisani napad izveden sa mora i iz vazduha, ali da su snage režima lidera Moamera Gadafijauspjele da poraze i NATO i pobunjenike i da ubiju veliki broj pripadnika pobunjeničkih snaga i uhvate još mnogo njih.”Ovaj napad pokazuje da NATO nije zainteresovan ni za demokratiju, ni za zaštitu civila i mir“, istakao je Ibrahim, javio je AP.

Navodi o napadu i kontranapadu na Bregu, međutim, nisu nezavisno potvrđeni.

Američka agencija ocenjuje da napad na Bregu po svoj prilici predstavlja pokušaj da se pokrene zastoj u ratu u ovoj zemlje i osvoji vredna naftna infrastruktura.

U međuvremenu, na zapadnom frontu pobunjenici su saopšstili da su ponovo zauzeli planinsko naselje Kavališ, 120 kilometara od Tripolija, ali se Ibrahim narugao pobunjenicima, ističući da oni uspjevaju da osvoje teritoriju samo kad se Gadafijeve snage privremeno povuku zbog vazdušnih napada.

Pobunjenici kontrolišu istočnu Libiju i pojedine manje dijelove na zapadu, dok snage Gadafija drži Tripoli i velike zapadne delove zemlje.

Libijski zvaničnici upozorili su zemlje koje učestvuju u vazdušnim napadima NATO da bi mogle da budu isključene iz ulaganja i učestvovanja u libijskom naftnom sektoru ako nastave da podržavaju pobunjenike, a prva zvanična zabrana juče je uvedena Italiji, jednom od najvećih investitora u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Tanjug/Informer.ba