Svijet Vijesti

Gaddafi odbacio priznanje pobunjenika od strane Zapada

Libijski lider Moammar Gaddafi izjavio je u petak danas da libijski narod odbacuje odluku SAD-a i drugih zapadnih zemalja da priznaju pobunjeničke lidere kao legitimne predstavnike Libije.

Gaddafi se, u govoru koji je prenijela libijska televizija, obratio desetinama hiljada pristalica okupljenih na skupu u gradu Zlitanu, 150 kilometara istočno od Tripolija.

Priznajte takozvano Nacionalno prelazno vijeće milion puta: to ništa ne znači libijskom narodu koji gazi po vašim odlukama“, rekao je Gaddafi, prenijele su agencije.

Izgazite ta priznanja, izgazite ih nogama… Ona su bezvrijedna”, dodao je Gaddafi.

Kontakt grupa za Libiju, koju sačinjava tridesetak zemalja i međunarodnih i regionalnih organizacija i SAD, u petak su na sastanku u Istanbulu zvanično priznale pobunjeničko Nacionalno prelazno vijeće u Libiji kao nadležno i legitimno “državno tijelo”, dok je više od 30 zemalja proglasilo da režim Gaddafija više nije legitiman.

Grupa je u saopćenju odobrila specijalnom izaslaniku UN-a Abdulu Elahu al-Hatibu da podnese uslove za Gaddafijev odlazak s vlasti u političkom paketu koji bi obuhvatio i obustavu vatre između sukobljenih snaga u Libiji.

Predstavnici zapadnih i arapskih zemalja u petak su u Istanbulu razgovarali o traženju političkog rješenja za situaciju u Libiji, u okviru četvrtog zasjedanja Kontakt grupe za Libiju, oformljene u martu u Londonu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Chatarine Ashton su među desetinama ministara koji, uz čelnike NATO-a, Arapske lige i drugih regionalnih organizacija, prisustvuju istanbulskim razgovorima.

Libijski pobunjenici, koji su, u međuvremenu, nastavili borbu za strateški važan grad Bregu, saopćili su da napreduju na frontovima sjeverno i južno od tog grada i da su u okršajima dosad poginula tri pobunjenika i ranjeno više od 70.

 

Fena/Informer.ba