Svijet Udarno Vijesti

Gaddafi pada, pobunjenici ušli u Tripoli

Garda libijskog lidera Muamera Gadafija večeras se u Tripoliju predala pobunjenicima, čije su snage u međuvremenu uhvatile pukovnikovog sina Saifa al-Islama, izvestila je televizija Al-Jazeera.

Arapska Televizija Al Arabija takođe je izvestila da su trupe odgovorne za Gadafijevu bezbjednost položile oružje, preneo je Reuters.

“Potvrđeno nam je da su naši momci uhvatili Saifa al-Islama”, kazao je lider pobunjeničkog Vijeća Mustafa Abdel Džalil.

“Dali smo im uputstva da sa njim dobro postupaju kako bi mogao da izađe pred sud“, kazao je on u intervjuu Al Jazeeri.

Kancelarija britanskog premijera Davida Camerona u međuvremenu je saopštila da se “bliži kraj Gadafija” i pozvala ga da “ode sada” kako bi bila izbjegnuta “dalja patnja libijskog naroda”, naveo je Reuters.

Sjedinjene Američke Države pozvale su istovremeno Nacionalno prelazno vijeće da počne planiranje postgadafijeve ere u Libiji.

“Očito, ofanziva na Tripoli je u toku… Gadafijevi dani su odbrojani. Ukoliko Gadafi brine o dobrobiti libijskog naroda, on će sada odstupiti sa vlasti”, navedeno je u saopštenju State Departmenta.

Portparol libijske vlade saopštio je da je u borbama u Tripoliju danas poginulo 1.300 ljudi.

Britanska stanica “Sky News” prethodno je javila da su libijski pobunjenici ušli večeras sa zapadne strane u Tripoli i da se trenutno nalaze na nekoliko kilometara od centra prijestolnice.

Reporteri sa terena prenose da pobunjenici ne nailaze na otpor snaga lojalnih Muameru Gadafiju i da građani izlaze na ulice da bi ih pozdravili.

Istovremeno, Al Jazeera prenosi da su pobunjenici stigli do Zelenog trga u Tripoliju. Libijski lider je nešto ranije poručio da će ostati u Tripoliju “do kraja” i da će pobijediti, pozivajući svoje pristalice iz svih krajeva Libije da pomognu u oslobađanju glavnog grada od pobunjenika.

U borbama u Tripoliju danas i tokom prethodne noći ubijeno je 376 ljudi na obje strane, a povrijeđeno njih oko 1.000, rekao je Reutersu neimenovani zvaničnik Gadafijeve vlade.

 

Tanjug/Informer.ba