Svijet Udarno Vijesti

Gaddafijeva porodica ušla u savez sa islamističkim pobunjenicima

Sin libijskog pukovnika Moammera Gaddafija izjavio je u srijedu da je njegova porodica ušla u savez s islamističkim pobunjenicima kako bi istjerali sekularnu opoziciju koja se protivi 40-godišnjoj vladavini njegovog oca.

Seif al-Islam Gaddafi, koji je skupa sa svojim ocem predstavljao čitavu opoziciju kao radikalno islamističku, rekao je za New York Times:“Liberali će ili pobjeći ili biti ubijeni… Uradit ćemo to zajedno“.

Libija će biti kao Saudijska Arabija ili Iran. Pa šta“?- dodao je on.

Seif kojem je uloga bila da služi kao zapadnjačko lice režima, jer se pojavljivao u odjelima i kravatama i tečno priča engleski, na intervju je došao s dužom bradom u tradicionalnoj odjeći, držeći u rukama tespih.

On tvrdi da je pregovarao s Ali Sallabijom, vodećim islamističkim vođom poubunjenika na istoku zemlje. Sallabi je potvrdio da se sastao sa Seifom, ali negirao da su islamisti prešli na njihovu stranu.

Gaddafijev režim dugo je optuživao za nemire Al-Qaidu i predstavljali su se kao bedem protiv islamističkog preuzimanja ove naftom bogate sjeverno afričke zemlje.

Pobunjenici uključuju neke islamiste, ali insistiraju na tome da su ujedinjeni u pokušaji zbacivanja Gaddafija s vlasti i uspostavljanja demokratije, prenosi AFP.

 

Ljiljan.ba/Informer.ba