BiH Udarno Vijesti

“GAZPROM” odobrio 13 posto manju cijenu gasa za BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik predsjednika Upravnog odbora „Gazproma“ Aleksandar Medvedev potpisali su danas u Banjoj Luci Mapu puta za realizaciju energetskih projekata na području RS-a, u okviru projekta „Južni tok“.

Dodik je rekao da je informiran i da će cjena gasa za BiH biti manja za 13 posto i to računajući, retroaktivno, od 1. marta ove godine.

-To pokazuje da “Gazprom” uvažava situaciju na ovim prostorima – rekao je Dodik na pres-konferenciji.

Govoreći o danas potpisanoj Mapi puta, on je rekao da se ovim nastavlja realizacija poslova kako bi krak tog gasovoda prošao kroz RS, što je, kaže, od ključne važnosti za njenu energetsku stabilnost, jer će omogućiti poboljšanje standarda stanovništva i veće potencijale za privredu.

U okviru ovog projekta, kazao je, predviđena je i izgradnja termoelektrana-toplana na gas.

Zahvalio je i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, istučući da je uvjeren da će ovaj projekt biti uspješno okončan.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora „Gazproma“ Aleksandar Medvedev kazao je da ovaj dokument otvara novi nivo saradnje između Rusije i RS-a i Federacije BiH te naglasio da vlada BiH” podržava ovaj projekat.

Projekat ne bi bio moguć bez podrške, ocijenio je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On očekuje da se do kraja godine završe tehnički i ekonomski poslovi pripreme za izgradnju kraka gasovoda kroz RS, koji će uključivati i izgradnju termoelektrana na gas.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je nakon potpisivanja Mape puta da su prilikom posjete ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Moskvi dobili uvjeravanje da “Južni tok” tok ima podršku BiH.

Fena/Informer.ba