BiH Izdvojeno Vijesti

Ganić: Zašto BiH ne raspiše potjernicu za Dobricom Ćosićem?

Ovo što Srbija radi je specijalni metod rata.Pa, zar sama činjenica da su sudovi u Londonu i Beču utvrdili da se radi o falsifikatima ne govori dovoljno međunarodnoj zajednici da zaustavi Beograd? Tačno je da smo Divjak i ja oslobođeni, ali svi ostali koji su na srbijanskoj listi i dalje mogu biti hapšeni po svijetu.

Naša država konačno treba reagirati i što hitnije alarmirati Evropu i upoznati zemlje članice EU da se radi o potjernicama koje služe za destabilizaciju države BiH

Konstatirajući da je oslobađanje generala Jovana Divjaka radosna vijest za sve one koji su branili BiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH, u izjavi za “Dnevni avaz” podsjetio je da je Divjak uhapšen na osnovu difuzne potjernice iz Srbije.

Na njoj je nas 19 ljudi optuženih za 2. i 3. maj 1992. godine. Interpol je odbio te potjernice objaviti kao crvene. Međutim, Beograd koristi difuzne za koje ne treba saglasnost Interpola. Naša država, ono što imamo od države, odnosno Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti trebaju sjesti s komesarom Evropske unije za sigurnost i predstavnicima Interpola te im jednostavno obrazložiti da je za Srbiju svako ko je branio BiH zločinac” – kaže prof. Ganić.

Potcrtava da što hitnije treba alarmirati Evropsku komisiju i upoznati zemlje članice EU s time da se radi o potjernicama koje “služe za destabilizaciju države BiH i koje su namijenjene teroriziranju naših građana“. Cilj je, prema ocjeni prof. Ganića, i da građani BiH potpuno izgube povjerenje u svoju državu i njenu mogućnost da ih zaštiti.

Dakle, ovo je specijalni metod rata, koji Srbija koristi u miru. BiH priznaje sve sudove, i međunarodne, i Haški tribunal. Pa, zar sama činjenica da su sudovi u Londonu i Beču utvrdili da se radi o falsifikatima Beograda ne govori dovoljno međunarodnoj zajednici da zaustavi Beograd? Tačno je da smo Divjak i ja oslobođeni, ali svi ostali koji su na srbijanskoj listi i dalje mogu biti hapšeni po svijetu“.

Stoga prof. Ganić još jednom apelira na nadležne institucije BiH da se konačno obrate zemljama članicama EU, ali traži i reakciju visokog predstavnika u BiH.

On se treba umiješati, ne da zaštiti nekoga ko je počinio zločin, nego da spriječi agresiju koju Srbija i dalje vrši u miru – kaže prof. Ganić.

Prof. Ganić podsjeća i da su neki bh. građani predlagali reciprocitet, odnosno da i BiH uzvrati istom mjerom Srbiji i tako, naprimjer, raspiše potjernicu za Dobricom Ćosićem.

Od toga se odustalo i ja mislim da svakodnevno našu vladu treba pitati zašto ništa ne čini, hoće li i kada će nešto učiniti da država BiH zaštiti svoje građane” – poručuje Ganić.

 

Informer.ba